Автократ до автократа...

20:00, 11 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се срещна със своя верен съюзник и бивш президент на САЩ, Доналд Тръмп, в неговия курорт във Флорида.

На фона на предстоящите избори както в Европа, така и в Америка, намеренията на срещата провокират множество въпросителни сред останалите световни лидери.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Vivien Cher Benko

Според съобщение от кампанията на Тръмп, двамата са дискутирали широк набор от теми, засягащи предимно външната политика на Унгария и САЩ. Особен акцент е бил поставен върху суверенитета на всяка нация и първостепенното значение на отбранителните сили за осигуряване защитата на границите.

Важно е да се отбележи, че в действителност посещението на Виктор Орбан не се случва под формата на официална държавна визита, т.е. то се осъществява без поканата на Белия дом.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek

Затова по време на престоя си в Америка унгарският лидер дори не проявява инициатива да проведе среща с членове от администрацията на Джо Байдън. Но си позволява да подчертае, че единствено завръщането на републиканеца Тръмп може да донесе мир на Украйна.

,,Имаме нужда от лидери, които се ползват с уважение и са способни да постигнат мир. Той е един от тях! Върнете се и ни донесете мир, господин президент! Направете Америка отново велика!“, публикува в ,,Х“ Виктор Орбан.

В допълнение той посочва, че по време на мандата на Тръмп е имало мир в Близкия Изток, визирайки израелско-палестинския конфликт освен случващото се в Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jim Lo Scalzo

Защо ни е важно?

Присъствието на унгарския премиер на европейската сцена често предизвиква смут и разделение. Той попада сред лидерите, чиято личност е способна да окаже много повече влияние, отколкото действителната им геополитическа роля предполага.

Но докато повечето европейци гледат на Виктор Орбан като на черната овца на ЕС, то за голяма част от десните в САЩ, включително и Доналд Тръмп, той отдавна е любим герой.

Макар и връзката между Тръмп и Орбан да е добре документирана, посещението на премиера бележи продължение за една стара американска традиция на възхищение към чуждоземни деспоти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Szilard Koszticsak

Започвайки от началото на миналия век, влиятелните американски консерватори, дори и републиканците, демонстрират уважение към силни фигури, които споделят и отстояват сходни на техните разбирания. В основата на това поведение заляга идеята за възстановяване на йерархиите и защитата на семейните ценности.

Спазвайки този модел, Виктор Орбан успява да привлече последователите на Тръмп със своята яростна антимиграционна реторика, християнски национализъм и враждебност към правата на ЛГТБИ общностите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Klimentyev

По този начин, в много отношения, унгарският премиер се е преврнал в пионер на определен стил лидерство. И той е изключително идентичен с този на Тръмп.

Въпреки че по-голямата част от Европа вече с ужас очаква резултата от американските избори, поне, в политическата Будапеща на Орбан, Доналд Тръмп е възприеман като сродна душа. И евентуалното му завръщане ще  бъде посрещнато с фанфари.

А от Будапеща до Москва разстоянието е много малко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Grigory Sysoev

Напишете коментар
Коментари: 2
1 jesous 12:10, 12 мар 24

Google is paying 90 to 100$ per hour! Work for few hours and have longer with friends & family. On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :-
.
CHECK IT:→ →www.fb.salaryoption1.com

2 Анонимен 11:17, 13 мар 24

Тръмп,Орбан,Вучич,Ердоган,Фицо,Лавров-много добра комбинация,ще видим резултата......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама