Механизъм за солидарност

07:35, 16 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Законодателите на Европейския съюз одобриха основно преработване на миграционните закони.

В серия от 10 поредни гласувания членовете на Европейския парламент приеха регламентите и политиките, които да съставят т.нар. ,,Пакт за миграцията и убежището“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ramon de la Rocha

Приетите реформи разглеждат спорния въпрос за това кой трябва да поеме отговорност за мигрантите, когато пристигнат, както и дали другите държави от ЕС трябва да бъдат задължени да помагат.

Нововъведенията имат за цел да улеснят способността на държавите-членки да депортират неодобрени за убежище кандидати и да ограничат нелегалното влизане в блока.

По план законопроектът трябва да даде на правителствата по-голям контрол върху техните граници, като същевременно засили ролята на целия блок в управлението на миграционните процеси.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

От сега нататък ще се счита, че мигрантите трябва да бъдат третирани като всеобщ проблем, който никоя страна не бива да решава сама.

Един от елементите на законопроекта обаче се отличава силно. Известен като ,,механизъм за солидарност“, той има за цел да отговоря за разпределението на мигрантите в Съюза.

С помощта на новата политика мигранти, които традиционно пристигат в гранични страни като Италия и Гърция, ще бъдат разпределяни и в други страни, въз основа на редица фактори. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Защо ни е важно?

Одобрението на проектозакона е триумф на прагматизма за държавите-членки, в един от най-поляризиращите блока казуси.

За голяма част от европейските центристки сили това представлява приемлив компромис, особено, като се има предвид че сме в период, в който антимигрантските настроения засилват възхода на крайнодесните партии.

Манфред Вебер Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Но за хората, които бягат от конфликти, политическо преследване или икономическа несигурност, тези реформи ще означават по-малко защита и по-голям риск от нарушаване на човешките им права на територията на ЕС.

И с механизма на солидарност техните проблеми няма да се изчерпат.

От неясни молби за убежище до липсата на законни европейски маршрути, по всичко личи, че мигрантите ще продължат да се сблъскват с недостатъците на европейския административен апарат.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Badra

Преработването на миграционните закони категорично е един от успешните опити за поддържане на единство и споделена отговорност в Съюза. Но Блокът ще трябва да извърви дълъг път преди да успее да преодолее всички разделения.

Миграцията е едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени държавите-членки. Включително и доста пощадената от мигранти България. Точно затова общото европейско решение трябва да бъде твърдо и ефективно.

Без да е несправедливо обаче.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама