Бащата на пиара

07:35, 23 май 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Южна Корея заяви, че ще забрани популярната севернокорейска песен, възхваляваща диктатора Ким Чен-ун като ,,баща-приятел“ и ,,велик лидер“.

Според медийния регулатор на Сеул пропагандното музикално видео, което стана мегахит в TikTok, нарушава Закона за националната сигурност на южния съсед.

,,Песента боготвори Ким Чен-ун. Възхвалява го и го и прославя“, се посочва в изявлението на Корейската комисия за комуникационни стандарти. А Законът за сигурността предвижда блокиране достъпа до уебсайтовете и медиите на Севера, плюс наказание за всякаква форма на поведение в полза на режима.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Все още не е уточнено как точно ще се случи това, но цели 99 версии на песента ще бъдат блокирани.

,,Видеото е типично съдържание, свързано с психологическата война срещу Южна Корея. То е публикувано в канал, поддържан с цел връзка с външния свят. Фокусирано е главно върху едностранчиво идолизиране и възхвала на Ким“, изтъква регулаторът.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Говорейки за култови фигури, ,,Баща-приятел“ е най-новата от редицата поп песни, които пропагандната машина на Пхенян е създала за последните 50 години. Яркият и закачлив хит описва Ким като ,,баща“ и ,,велик лидер“. Все термини, запазени навремето за друг „първи“ на Севера – дядото на Ким, Ким.

Но така е в държавите, които имат традиции и приемственост...

Потребители на TikTok споделят, че мелодията ги придружава навсякъде. Дори във фитнеса или докато пишат домашни. Други пък харесват носталгичния стил на песента и твърдят, че им напомня за стара испанска и френска поп музика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Една от характерните черти от рестриктивното поведение на севернокорейския режим е нулевата толерантност към творческата или артистична свобода.

Незаконно е музиканти, художници или писатели да създават произведения просто в името на изкуството. Цялата художествена продукция има единствената „специална“ задача да служи за класово образование на гражданите. По-конкретно да ги „образова“ защо и как да изпитват чувство на благодарност и лоялност към партията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Това произлиза от ,,теорията за семето“, според която всяко едно произведение на изкуството трябва да съдържа идеологическо семе, разбирай послание, което след това се разпространява масово сред населението.

А песните обикновено служат, за да се уведоми народа за новата посока, в която се движи държавата. И последното произведение на Пхенян не прави изключение. Разликата този път е, че клипът се разпространява за целия свят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Бодряшкия инфантилизъм настрана, северняшката ПР машина е свършила страхотна работа. И е постигнала топ резултати. Защото бруталната пропаганда реално се превръща в глобален хит. В хармония, рими и някак меко, Ким Чен-ун „доказа“ на света, че образът му на велик лидер остава несломим.

Поне художественият, поне за севернокорейците.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:21, 23 май 24

Не знам защо ги критикувате,у нас насаждането на някакво безмислено понятие като евроатлантизъм от всички национални и по дребни медии и призив,всеки който не е съгласен и има собствено мнение да бъде линчуван си е същото.....Присмяла се кука на криво дърво.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама