Най-голямата демокрация избира

09:05, 04 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Общите избори през, които трябва да определят членовете на 18-ия индийския парламент - Lok Sabha - се развиват на фона на интензивна политическа активност. Влияние оказват критични икономически и социални въпроси. И, разбира се, всичко активно се дискутира в социалните медии.

Тези избори са ключови не само за Индия. Изходът от тях ще има сериозно значение за развитието на международната общност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HARISH TYAGI

Политическият пейзаж на Индия е доминиран предимно от Bharatiya Janata Party (BJP) и Индийския национален конгрес (INC).  BJP, под ръководството на премиера Нарендра Моди, се бори за трети пореден мандат.

До момента управлението на Моди минава под знака на значителни икономически реформи, инфраструктурни разработки и активна позиция по отношение на националната сигурност. Въпреки това, той ще трябва да се пребори с множество критики за решенията си относно някои социални въпроси и нарастващите опасения относно мажоритаризма в страната.

Състоянието на икономиката, характеризиращо се с високи нива на инфлация и безработица, е един от основните проблеми.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PIYAL ADHIKARY

Справянето с пандемията COVID-19, последиците от нея и здравната инфраструктура също остават критични фактори, които оформят нагласите в обществото. Множество разделения продължават да предизвикват кастоватата динамика, религиозното напрежение и безопасността на жените.

Защо ни е важно?

Значението на изборите в Индия се простира отвъд нейните граници. Като основен играч в глобалната политика и икономика, резултатите ще повлияят на международните отношения, търговските политики и геополитическата динамика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/IMTIYAZ SHAIKH

Позицията на Индия по глобални въпроси като изменението на климата, борбата с тероризма и нейната роля в организации като БРИКС, Четворката и Обединените нации ще бъде от решаващо значение.

Икономическата динамика на Индийския пазар оказва влияние върху световната търговия и инвестиции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/IMTIYAZ SHAIKH

Политиките, произтичащи от изборите, биха могли да засегнат преките чуждестранни инвестиции, двустранните търговски споразумения и мултинационалните корпорации, работещи в Индия. Затова продължаването или промяната в икономическите политики ще се следи отблизо от глобалните инвеститори и правителства.

От политическа гледна точка изборите могат да бъдат разглеждани като доказателство за жизнеността на демокрацията в една разнообразна и многолюдна нация. Индия може да служи като модел за развитието на световните демократични процеси, особено в нововъзникващите икономики.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JAGADEESH NV

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама