Относно: Герт Вилдерс

06:25, 05 юли 24 / Относно: Шрифт:

Реториката му, особено критиката към исляма, често го поставя в центъра на интензивни противоречия и съдебни битки. Кариерата му олицетворява напрежението между свободата на словото и речта на омразата, националната идентичност и мултикултурализма.

Но, въпреки тези крайности или може би тъкмо заради тях, нидерландският политик Герт Вилдерс успява да резонира с възгледите на повечето сънародници относно опазването на културата и националния суверенитет.

С течение на годините, влиянието му върху политиката в Нидерландия става все по-трудно оспоримо. А способността му да стимулира подкрепа и да провокира дебат се превръщат в неговото най-силно оръжие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/REMKO DE WAAL

Независимо от това дали се разглежда като защитник на холандските ценности, или като носител на разделителна реторика, Герт Вилдерс със сигурност е една от ключовите  фигури в съвременната политика на Нидерландия.

Ето какво мислят световните медии по въпроса.

"Герт Вилдерс не обича да го наричат крайнодесен. Той настоява, че просто говори от името на обикновените хора.

Когато нахлу в холандската национална политика преди 25 години, той получи прякора "Моцарт", заради буйната руса коса. Макар и с времето тя да побеля, способността му да общува все още е на върха си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ROBIN UTRECHT

Той редовно превъзхожда съперниците си с малките си, хлъзгави лозунги относно теми като убежището и имиграцията". BBC, 23.11.2023

"Успехът на Вилдерс е изненада за мнозина, но въпреки това той е показателен за една растяща тенденция - табуто да се гласува за популистки, антиимигрантски партии избледнява". POLITICO, 16.05.2024

"Г-н Вилдерс идва от Венло, малък град в консервативната, предимно католическа провинция Лимбург. Както при много нидерландци, произходът му в някои отношения е космополитен. Има индонезийски произход по майчина линия, след гимназията прекарва две години в земеделска община в Израел, съпругата му е унгарска емигрантка.

Той навлезе в политиката в края на 90-те години на миналия век и към днешна дата се превръща в най-дълго служилия депутат в нидерландския парламент. Победата му (на последните избори - Бел.ред.) определено беше изненадваща, но и неговият богат опит изигра ключова роля в този успех". The Economist, 23.11.2023

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VIVIEN CHER BENKO

"Самопровъзгласил се за почитател на националистически настроения унгарски премиер Виктор Орбан, Вилдерс е изрично против ЕС. Той често призовава Нидерландия да върне контрола върху границите си, да намали значително плащанията си към Съюза и да блокира влизането на всички нови членове". The Sydney Morning Herald, 23.11.2023

"Хага е спокоен град, където министър-председателят пътува с велосипед до работа, а министрите пият бира в обикновени кафенета. Но това е страшно място за Герт Вилдерс - антиимигрантския и антиислямски политик, който ще се превърне в най-голямата сила в следващото холандско правителство.

Той живее с 24-часова охрана заради смъртни заплахи от ислямисти. Когато го посетих в партийната му централа през 2016 г., четирима бодигардове се мотаеха пред офиса му. Знамето на Израел висеше в ъгъла, а Вилдерс ме поздрави изпод портрета на Чърчил, като негов колега-защитник на Запада.

Попитах какво пише на арабския стикер, залепен на вратата му. Той отговори: - Коранът е отрова и Мохамед е лъжец.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ROBIN VAN LONKUIJSEN

Вилдерс е толкова анти-ислямски настроен, че кара Доналд Тръмп да изглежда като хленчещ мултикултуралист. Смъртните заплахи само го радикализираха. В продължение на години той се застъпваше за забрана на Корана и затваряне на холандски джамии. След като в кафене каза на тълпата, че ще се погрижи в Нидерландия да има по-малко мароканци, съдът го осъди за обида на етническата група.

Но "мароканците", в съзнанието на Вилдерс, включват дори и нидерландските граждани от марокански произход. Той смята, че те никога няма  да могат да станат истински нидерландци.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ROBIN UTRECHT

Вярно, той подкрепя демократичните избори. Но демокрацията, която той предпочита, е "нелиберална". Волята на "хората" означава, че волята на белите, неелитни местни жители, които го подкрепят, трябва да надделее над законите и съдиите". Simon Kuper, цитиран от The Financial Times, 23.05.2024

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама