Такса на влизане в Европа?

11:59, 08 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Очаква се Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им  да започне да функционира през 2024 година

През последните няколко години се засили обсъждането на идеята за създаване на Европейска система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS). Целта е тя да бъде подобна на канадската (eTA) и на американската (ESTA) и чрез нея да се извършва предварителен преглед на притежатели на паспорти от страни извън ЕС, като след него да се получава разрешение или отказ за достъп до държавите от общността. До момента право на безвизови посещения имат граждани на страни членки на ЕС и на такива, които са част от Шенген.

Дигиталната програма за пътуване е обявена от Европейската комисия през 2016 година и е приета в законодателството през 2018 г., но самата система трябваше да тръгне в началото на 2022 година. Заради епидемията стартът й се отложи за началото на 2023 г. , а след обсъждане в Европейската комисия системата в крайна сметка ще започне да функционира на все още неуточнена дата през 2024 година.

Когато това се случи, от пътуващите ще се изисква разрешение за престой за определен период. За услугата за обработка на лични данни се предвижда заплащането на 7 евро административна такса.

Снимка: БГНЕС/МРРБ

Защо ни е важно?

В действителност въпросът защо тази система е от значение за един европейски гражданин е съществен. Странно е и да се наблюдава подобно желание за ограничаване на достъпа до страните членки предвид глобалисткия подход на водене на политика, който ЕС имаше до момента.

В същото време зад намерението за създаване на тази система стои възможността за подобряване на сигурността в рамките на Съюза чрез управление на данните на пътниците През последните няколко години контролът на достъп беше занижен. Сама по себе си България има достатъчно примери за трудностите със справянето с бежанския натиск. Мислейки в перспектива, не бива да изключваме възможностите за евентуални заплахи за сигурността на Стария континент вследствие развитието на войната в Украйна.

Предвижда се функционирането на електронната система да рационализира влизането на територията на страните членки на ЕС и да намали времето за изчакване на границата, което би позволило контролът да стане по-лесен и ефективен за служителите по сигурността. Подобен метод на проверка ще помогне на съюза и да придобие данни, с които да може да развие туризма си, търговските отношения и начините си за провеждане на международно сътрудничество в сферите на културата и сигурността.

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 12:44, 08 мар 23

Я виж ти,уплашиха се радетелите за свободно придвижване на хора и капитали от бежанците,а и обедняха западняците паразити,трябва им таксичка.Ми да си зададат първо въпроса защо идват толкова много бежанци.Много е просто,сащ и техните приятелчета от Великобритания,Франция и Германия дружно бомбардираха и изравниха със земята Либия,Сирия,Афганистан ,откраднаха им петрола,лишиха ги от нормален живот със санкции и си мислеха,че няма да има последствия..........

2 Гришо Петков 18:39, 08 мар 23

Време беше Европа да се осъзнае! Не може вратата да е широко отворена за всички и след това да се хващаме за главата, когато нещо лошо стане

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама