Каква Украйна очакваме след края на войната

07:07, 02 фев 23 / Политика Шрифт:
Станислав Бояджиев

Европейска, без съмнение, член на НАТО и ЕС.

Войната днес е зло, но в случая с Украйна ускори процес, който иначе би отнел десетилетия. Тук е достатъчно да обърнем внимание на пътя, който изминава България към високите стандарти в ЕС. Докато ние все още се препъваме, влачим и усукваме, то Украйна води война не само с руските нашественици, но и вътрешна такава с корупцията.

Безспорен знак за решителност от страна на президента Зеленски бе наскоро извършената "чистка" по високите етажи на властта. Освободени, именно заради корупционни скандали, се оказаха редица заместник-министри, както и петима висши областни прокурори. Напуснаха постовете си заместник-министрите на общността и териториалното развитие, заместник-министърът на социалната политика и заместник-министърът на отбраната. Знак бе даден и с освобождаването на друг висш държавен служител – заместника на главния прокурор. Десетки държавни служители се разделиха с местата си поради подозрения в корупция.

Парламентът на Украйна, Върховната Рада, не закъсня и реагира с проект на закон, чиято цел е да повиши прозрачността при обществените поръчки за отбрана, за да се избегнат например изкуствено завишени цени, плащани от военните за доставки. Този закон е от първостепенно значение, защото обществените поръчки в областта на отбраната днес са в основата на държавния бизнес в Украйна. Преди дни Анастасия Радина, ръководител на антикорупционната комисия на украинския парламент, съобщи, че директорът на отдела по закупуване на продоволствие на Министерството на отбраната е уволнен.

Вятърът на промяната помете и четирима ръководители на важни областни администрации – Днепропетровската, Сумската, Запорожската и Херсонската. Особено внимание украинската общественост обърна на скандала с фитнес треньорката и приятелка на губернатора на Днепропетровска област Валентин Резниченко, Яна Хланта. В сметката на нейната компания бяха открити 41 милиона щатски долара, пари, предназначени за реконструкция на пътищата в региона (близо 65 % от общото разпределение).

Друг служител, натоварен в кабинета на президента Зеленски със задачите, свързани с координация на дейностите по възстановяването на жилища и инфраструктурни съоръжения в Украйна, бе освободен поради далеч по-дребни причини. Кирил Тимошенко бе герой от поредица скандали, сред които най-драматичен се оказа този с използването за лични цели на автомобил, дарен от General Motors за хуманитарна помощ.

Може би най-важната фигура, освободила поста си, бе тази на заместник-главния прокурор Олексий Симоненко. Тук картината на уволнението бе леко замъглена с официалното "по негово желание", но се предполага, че причината е прекарана почивка в Испания през декември. Платена от богат украински бизнесмен!

Всичко това ще има огромно вътрешно и външно значение. Преди няколко дни говорител на ЕК поощри разследванията за корупция в подкрепяната от нас държава. Все пак правителството в Украйна не бе разклатено, защото на заместник-министрите там, а и другаде, не се гледа като на политически, а по-скоро като на технически фигури. Решителността в борбата с корупцията ще е един от ключовите фактори за запазване високата популярност на президента Зеленски (доверието към него е нараснало от 27% през декември 2021 г. до 84% през декември 2022 г.), по данни на Киевския международен институт по социология). Друг важен въпрос е как и кога войната ще приключи и каква ще бъде Украйна след нея.

Нищо чудно да приемем в ЕС член, който ще бъде далеч по-напред от България в това отношение.

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 17:06, 02 фев 23

Хайде малко по-сериозно, господин Бояджиев. Вярно е, че публиката е податлива на внушения, ама чак пък толкова да ни подценявате ...

2 Ст. Бояджиев 08:04, 03 фев 23

Предполагам, г-н Анонимен, че публиката чу вчера г-жа Урсула фон дер Лайен, която засегна въпроса с корупцията в Украйна. Не подценявайте "внушенията" на г-жата, ЕК, и желанието на украинските ръководители да следват високите стандарти в ЕС.

3 Анонимен 14:24, 07 фев 23

Как уволняват само по подозрения?
Да го приложим ли в БГ?

4 Христо 07:22, 16 фев 23

И средно интелигентен човек знае,че забележките,които г-жа Урсула е отправила са просто песен,която трябва да бъде изпята. Ефект нито се чака,нито ще има. Забележете отстранени,а не подсъдими и всички до един са зам. министри и нито един министър. С други думи "вижте,направете нещо,че неудобно се получава някак,дайте знак,че се борите с корупцията".Ролята на Украйна е друга. Използвани по един безобразен начин в прокси война на Запада срещу Русия. Без значение на човешките жертви и материалните щети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама