Закон за изкуствения интелект

06:42, 27 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Дойде моментът, в който предсказанията на научната фантастика за 21 век започват постепенно да се сбъдват.

Изкуственият интелект вече е реалност.

Изглежда обаче, че светът е научил някои уроци от научно-фантастичните филми. Затова Европейският съюз разработва закон, който да служи за регулирането на използването на изкуствен интелект в Европа.

Законодателите предвиждат създаването на набор от инструменти, които да класифицират различните употреби на AI според нивото им на риск – от „ниско“ до „неприемливо“. Според законът ще бъдат определени задълженията на компаниите и правителствата, които ще се възползват от разработените инструменти. 

Стремеж на европейските институции е законът да бъде разширен до такава степен, че да обхваща всеки, който предоставя продукт или услуга, свързана с AI. Наблюдение ще се извършва и на публичния сектор.

Законът ще позволява да бъде прилаган съвместно с други закони като Общия регламент за защита на данни.

Снимка: PIXABAY/2541163

За да бъдат избегнати радикални прояви на способностите на AI, строго ще се съблюдават програмите, които попадат в категория „високорискови“. Към тях ще бъдат причислявани тези, които се използват в критични инфраструктури, в правоприлагането или в образователната система. От което следва те да бъдат подлагани на редовни оценки на риска, а опериращите с тях  да бъдат задължени да предоставят на властите, необходимите им данни за проверка. Последно ниво от категоризацията е „неприемливо“ .

Предизвикателство пред законотворците отправя системата GPAIS (система за изкуствен интелект с общо предназначение), тъй като все още не може да бъде определено към коя от категориите спада. Затруднение създава самото отчитане на система с повече от едно приложение, подобно на ChatGPT, който работи на принципа на генеративни модели на изкуствен интелект.

За нарушителите на закона се предвижда налагането на глоба от 30 милиона евро или 6% от печалбите.

По план законът трябва да бъде приет в края  на тази година, но все още липсва конкретен срок. Предстои и гратисен период от поне 2 години, в който заинтересованите страни ще имат възможността да се приспособят към новите условия.

Защо ни е важно?

Влиянието на AI през следващото десетилетие предстои да достигне огромни размери. Засегнат ще бъде не само икономическия сектор, но и всички останали сфери на живота. За бъде избегната заплахата от това, е необходимо регулиране на процеса.

Наличието на закон за изкуствения интелект ще бъде изключителна част от законодателството на ЕС. От което следва, че постепенно Общността ще придобие компетентност в използването и регулирането на различни видове AI.

Ако се окаже, че разработените методи са ефективни, Европа ще бъде способна да наложи световен стандарт в сферата.

Създаването на ефективни механизми е от значение и за сигурността на Съюза. Внимателното наблюдение на процеса на развитие на тази технология свежда предпоставките за заплаха на националната и международната сигурност до едно сравнително ниско ниво. Също така позволява да бъде придобита ценна информация, която би могла да  послужи за разработването на нови иновативни проекти.

Снимка: PIXABAY/moritz320/gunter

Тревога създава единствено мисълта как това ще бъде постигнато. Съществува възможността да се наложи ненужна бюрокрация върху компаниите. Въпреки че законът е предназначен за ограничаване на технологичните гиганти, той все пак ще засяга и малките стартиращи компании, което може да доведе до намаляване на конкурентоспособността на пазара и до постепенното му картелиране.

Но колкото и предизвикателства да отправят новите реформи, регулация е необходима. Ясно посочените правила са по-добър път за постигане на стабилност и сигурност.

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Марти Михайлов 07:38, 27 мар 23

Изкуствен интелект!!! Вече става страшно!!!!

2 Анонимен 09:11, 29 мар 23

При създаването, усъвършенстването и правилно структуриран контрол, няма нищо страшно. Стршното е, че няма правила. А още Айзък Азимов преди сто лета беше очертал законите за ограичаване възможностите на бездушието. Друг е въпосът, че за притежателите на души, правенето на количества финансови инструменти е по важно от това, да обръщат техниката срещу себеподобни, респективно -срещу себе си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама