Наследникът  на ,,Криптокралицата“

05:42, 29 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Една американска криминална история никога не може да бъде разказна, ако не съдържа следните компоненти: схема за милиарди долари, разследващ екип на ФБР, психопат, измамник, терорист и щастлив край, в който справедливостта на американската правосъдна система отново възтържествува. Това, което изважда настоящата история от тази  баналност е българската жилка.

Необходимите компоненти са налице. Единствено липсват персонажите на терорист и психопат, но за сметка на това имаме харизматична българска измамница.

Неотдавна чухме вълнуващия разказ за „Криптокралицата“, която успя да измами света от офиса си в София и стана първата българка, и единствената жена, в списъка с най-търсени лица от ФБР. Дали това е нещо, с което можем да се гордеем, зависи от личната преценка. Но със сигурност Ружа Игнатова заслужава признание за своята хитрост и интелигентност. Към днешна дата тя все още се укрива. Въпреки това историята не приключва дотук. Американското министерство на правосъдието предоставя на нашето внимание нов герой, отново българка, която успява да изпере 400 милиона долара с помощта на схемата OneCoin Ponzi.

Ирина Дилкинска, на 41 години, работи като ръководител на правния отдел на OneCoin, докато на 20 март тази година не бива екстрадирана в САЩ, където е обвинена в съучастие в схема за създаване на фиктивни дружества, чрез които да се изпират пари и да се съхранява имуществото на известната ,,Криптокралица“. Твърди се, че с помощта на Марк Скот – адвокат и съучастник в схемата  OneCoin Ponzi, Дилкинска успява да изпере средства в размер на 400 милиона долара. Веднага след като Скот бива арестуван, тя унищожава уличаващите я доказателства.

Обвиненията, повдигнати срещу нея, са за извършване на измама и за заговор за пране на пари.  И за двете обвинения максималната присъда възлиза на 20 години затвор. Американският прокурор по делото Деймиън Уилямс отбелязва, че по ирония на съдбата Дилкинска е „постигнала точно обратното на  длъжността си“, като е улеснила измамите.

Въпреки че предполагаемият организатор на измамата – Ружа Игнатова, все още е на свобода, разследването на случая продължава да бъде активно. През последните месеци беше потърсена наказателна отговорност и на други, замесени в престъплението. Братът на Ружа, Константин Игнатов, беше осъден на 90 години лишаване от свобода, след като беше арестуван през месец март 2019 година. Но за да се отърве от сериозното наказание, той реши да предаде сестра си, като помогне на разследващите от ФБР да я проследят.

През февруари се появиха доклади, които посочваха, че лидерът на измамата е бил убит още през 2018 г. от български мафиоти. Това твърдение обаче бързо беше опровергано, след като на следствието бяха предоставени по-скорошни документи за собственост, в които фигурира името на Ружа Игнатова.

По тази причина доказателствата за смъртта на Ружа Игнатова биват приети за непроверени и Министерството на правосъдието продължава да търси информация за местоположението на измамницата.

Защо ни е важно?

Подобна схема като OneCoin Ponzi  изисква много добре премислена стратегия, както и подбиране на подходящ екип за целта. В случая не става въпрос за просто мошеничество, а за план, който нанася значителни щети на американската икономика и отправя предизвикателство към американската прокуратура от тук, от офис в София. Макар и всичко това да е незаконно, то провокира известна доза възхищение. Години след като схемата на OneCoin е разкрита, разследващите не успяват да приключат случая. Ружа Игнатова все още е по-умна от тях. По тази причина внимание заслужава и Ирина Дилкинска, която бива обвинена чак сега. Макар и да е „постигнала точно обратното на длъжността си“, тя успява да го реализира точно заради добрата си подготовка и преценка на ситуацията. Не всеки е способен да изпере 400 милиона долара и години да остане незасегнат от разследването.

Екстрадицията на Дилкинска показва, че обвинението вече разполага с достатъчно доказателства, за да бъде осъдена. Може обаче да се предположи, че и на нея ще бъде дадена същата възможност като на Константин Игнатов – да предаде Ружа. Предметът на дейност на Ирина дава основание да се направи заключението, че тя е запозната с местоположението на своя работодател.

Това, което предстои да се случи, за да разберем какъв ще бъде краят на тази вълнуваща история, е дали Ирина в действителност знае къде се крие „Криптокралицата“ и дали ще я предаде, за да се спаси.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:01, 29 мар 23

Ружа е най-търсеният от ФБР човек - направо си е повод за гордост! :D

2 Анонимен 18:49, 29 мар 23

Въпреки всичко, историята си е много вълнуваща

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама