Прегрупиране на ядреното оръжие

06:29, 03 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

За първи път от повече от 30 години Русия ще базира своите ядрени оръжия извън територията си. На фона на нарастващото напрежение между Руската федерация и САЩ руският президент Владимир Путин обяви, че е постигнал споразумение с президента на Беларус Александър Лукашенко за съхранение на тактическите ядрени оръжия на територията на съюзническата държава.

Това се случва, след като по-рано през същата седмица Дмитрий Медведев, заместник-секретар на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент на страната, предупреди, че с подкрепата за Украйна се ,,приближава ядрения апокалипсис“. В допълнение той заяви, че ,,отношенията на Русия със Запада вече са толкова лоши, колкото никога в историята досега“.  

Предвижда се изграждането на хранилището да завърши до 1 юли.  Според Путин прехвърлянето на бойни глави няма да наруши поетите ,,международни задължения за неразпространение на ядрени оръжия“. В допълнение руският президент посочи, че взетото решение ,,не е нищо необичайно“, тъй като ,,САЩ правят това от десетилетия“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Russian Defence Ministry

В действителност ядрени бойни глави на САЩ са разположени в страни от Европа като част от спогодбите, свързани с членството в НАТО. Неизвестно остава кога всъщност това се е случило.

Според оценки на изследователската организация „Федерация на американските учени“ (FAS) в арсенала си Русия притежава 5 977 ядрени бойни глави, докато САЩ разполагат с 5 428. На трето място се нарежда Китай с едва 350.

Тези цифри показват, че както Москва, така и Вашингтон са способни да унищожат света многократно. По време на Студената война арсеналът на Съветския съюз достига до 40 000 ядрени бойни глави, а на САЩ – приблизително 30 000.

Според руската ядрена доктрина човекът, който е способен да вземе решение за използването на оръжията е руският президент.

Защо ни е важно?

Беларус остана един от малкото истински приятели на Русия. Това беше и държавата, която позволи на Кремъл да нахлуе в Украйна през нейната територия. Въпреки това страната все още не се е включила в самата война. 

При тези обстоятелства е трудно да се предвидят конкретни подробности за това какъв би бил руският ядрен удар в Украйна, но е вероятно първоначално да бъдат разположени оръжия с малък обсег, предназначени за използване на бойното поле срещу войски или с цел унищожаване на логистичен център. Възможно е също първият удар да бъде насочен към украински град, за да се даде символичен сигнал, че Москва е сериозна в намеренията си и че при всяко положение е готова да отстоява себе си.  Това какви биха били нанесените щети до голяма степен зависи от вида на самото оръжие и от това къде и как се използва.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Russian Defence Ministry

Необходимо е да се има предвид, че Путин вече е под натиск на много фронтове. Колкото  по-отчаян и притиснат се чувства, толкова повече се увеличава възможността да прибегне до  използването на опасните оръжия.

Конфликтът навлиза в нов, по-страшен етап, който всички до момента се опитваха да предотвратят. Според Дмитрий Медведев САЩ и неговите съюзници в НАТО се страхуват твърде много от ,,ядрения апокалипсис“, което е достатъчно основание за Русия да се възползва от ресурса си по начините, които сметне за най-подходящи.

Стигне ли се до възможна ответна реакция, това би означавало, че е настъпила драматична ескалация, последиците от която ще бъдат непоправими. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:17, 03 апр 23

Путин има достатъчно здрави нерви да изчака западняците да се унищожат сами и няма да използва ядрено оръжие.Тук проблема е наркомана фашист зеленски.На запад разчитат той пръв да използва бомбите с обеднен уран с болния си мозък затова ги изпращат.Явно не осъзнават,че и тях няма да ги има на картата след това,както и нас разбира се.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама