Гласът на предупреждението

06:48, 04 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

„Внимание! Тревога за въздушна атака. Продължете до най-близкото убежище“ – сигнал, предричащ злочеста съдба, но изречен от човек, опитващ се да вдъхне надежда.

Една приказка за доброто срещу злото, която обедини украинския народ, накара актьора Марк Хамил да даде гласа си, за да послужи на украинската система за противовъздушна отбрана. Подтиква го възхищението, което изпитва към украинската съпротива срещу руската инвазия. Сравнява случващото се с „Междузвездни войни“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mike Nelson

Филмовата сага се развива в измислена спираловидна галактика, населена от стотици видове различни създания. Разказ за битката между голяма и заплашителна Империя и непримирими бунтовници. „Украинският народ се обедини за каузата толкова героично…Невъзможно е да не бъдем вдъхновени от това как устояват на тази буря“, заявява Хамил.

Актьорът, изиграл Люк Скайуокър, предоставя фрази на приложението Air Alert, свързано със системата за противовъздушна отбрана, с които да предупреждава гражданите за предстоящите атаки.

Приложението Air Alert е разработено съвместно с украинския производител на системи за сигурност Ajax Systems. Достъпно е за iOS, Android и Huawei. Броят на потребителите му достига до 14 милиона души.

Гласът зад кадър беше обявен за първи път миналата година. Тогава Хамил започва партньорството си с Air Alert и United 24 – глобална инициатива за събиране на благотворителни дарения в подкрепа на Украйна, създадена от украинския президент Володѝмир Зеленски през май 2022 година. Хамил се превръща в неин посланик.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Franck Robichon

От началото на конфликта той е ярък поддръжник на Украйна. Започва с продажба на плакати на „Междузвездни войни“ с автографи, за да събере  средства за закупуване на разузнавателни дронове. ,,Седя в уюта на собствения си дом, когато в Украйна има прекъсвания на електрозахранването, недостиг на храна и хората наистина страдат“, казва Марк Хамил. „Това ме мотивира да направя колкото мога повече“, споделя актьорът.

В най-лошите дни приложението известява гражданите за приближаващата заплаха на всеки няколко часа през денонощието. Понякога сигналът се оказва фалшив, но в повечето случаи  предупреждението не греши. Макар и приложението да има настройки за озвучаване на украински език, много украинци предпочитат да чуят лошата новина от Люк Скайуокър, който подобно на тях, знае какво е да се изправиш срещу непосредствената заплаха.

„Не бъдете небрежни! Прекалената самоувереност е ваша слабост“, изрича гласът.

Само за година сирените прозвучават над 19 000 пъти в цялата страна. ,,С подхода на Марк няма да е толкова ужасяващо“, споделя главният маркетинг директор на Ajax – Валентин Гриценко. „Но ще разберат по някакъв начин контекста“,  казва още Гриценко.

71-годишният Марк Хамил е доволен, че историята на „Междузвездни войни“ отново има възможността да помогне на хората да се пренесат в онази далечна галактика.

Според Гриценко за феновете на „Междузвездни войни“ ще е фантастично да чуят гласа на своя любим герой. Самият той е сред тях и използва приложението на английски език. „Украинска черта е да намериш малко хумор дори в лошата ситуация или дори да се опиташ да бъдеш позитивен“, заявява Гриценко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Franck Robichon

Защо ни е важно?

За хората, намиращи се извън границите на войната и за тези, които дори нямат познати или роднини там, е трудно истински да си представят настъпилия погром и измеренията на човешкото страдание и трагедия. Затова правенето на асоциации е полезно.

Сагата „Междузвездни войни“ помага на тези, които не са преки участници във войната да разберат случващото се малко по-добре, дори и да стигнат дотам да оприличат президента Путин на Дарт Вейдър.

Езикът на асоциациите е достъпен за всички. За самите украинци внасянето на такъв елемент в страшните прояви на ежедневието, прекарано във военна обстановка, дава  кураж.

Постъпката на Марк Хамил показва, че помощ може да се предостави по най-различни начини, които неочаквано да се окажат най-необходими. Физическото оцеляване е приоритет в една битка, но не бива да се забравя и за духа.

Затова след преминаването на всяка опасност гласът на Марк Хамил  изрича: „Въздушната тревога приключи“  и „Нека Силата да бъде с вас“.

Във Вселената на „Междузвездни войни“ Силата е онази вездесъща форма на енергия, която дава свръхестествени способности на хората, умеещи да я натрупват. Тя произтича от всички живи същества, като същевременно ги обгражда, прониква през тях и накрая свързва всичко в галактиката.

 

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Борис Павлов 07:39, 04 апр 23

Добре е, че все още има герои, които да дават поне малко надежда

2 Анонимен 10:20, 04 апр 23

Ще цитирам Петро Порошенко от 2014 година: "Украинските деца ще ходят на детска градина,а ние трябва да направим всичко възможно руските деца в Донбас да изгният в бомбоубежищата."Кой започна първи?!?!

3 Анонимен 17:10, 04 апр 23

Язък! Харесвах "Междузвездни войни" и Люк Скайуокър. След горния текст - вече не ги харесвам.

4 Анонимен 23:26, 09 апр 23

Анонимен 3, явно много лесно Ви се разбива любовта, щом позволявате на една статия да Ви повлияе толкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама