Най-лошата първоаприлска шега

07:35, 06 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Колкото и трудно да е за вярване държава, ръководена от военнопрестъпник ще оглави Съвета за сигурност на ООН. Ред е на Русия да поеме представителството на могъщия орган, натоварен с поддържането на международния ред и сигурност.

Държавата-председател на Съвета за сигурност се избира на ротационен принцип, по азбучен ред.  Изборът е между 15 държави, а 5 от тях, сред които САЩ и Русия, контролират органа.

По презумпция председателят на Съвета трябва да бъде неутрален, но това може да не се окаже пречка пред Русия, за да маневрира по време на срещите за Украйна. Малцина си спомнят, че последният път, когато държавата пое позицията, беше през месец февруари 2022 година, когато протичаше подготовката за нахлуването в Украйна. Притеснение буди и фактът, че руският президент Владимир Путин се превърна в първия държавен глава – постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, на когото е издадена заповед за арест по обвинение за иницииране и участие в схема за депортиране на украински деца в Русия. Москва все още отрича твърдението, определяйки действията като спасителна операция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sarah Yenesel

От началото на войната Украйна многократно поставя въпроса дали Русия изобщо трябва да продължи да има право на място в Съвета.

,,Страна, която грубо нарушава устава на ООН и нахлува в своя по-малък съсед, няма място в Съвета за сигурност на ООН“, заявява говорител на мисията на САЩ към ООН. Но Уставът на Организацията на обединените нации не предлага възможност за извършването на подобна процедура по отстраняване на страна, която е постоянен член на Съвета. Единственото действие, което може да се предприеме спрямо Русия по време на председателството ѝ, е оспорване на решенията ѝ. Колкото по-дълго продължи войната, толкова повече позицията на Русия в ООН може да бъде подлагана на натиск.

„Продължаваме да разобличаваме техните лъжи и да предоставяме достоверни гласове, данни и факти на място“, казва още говорителят на САЩ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Oleg Petrasyuk

Защо ни е важно?

Парадоксално е съществуването на казус, при който страна, която систематично нарушава всички основни правила на международната сигурност, поема длъжността на председател на орган, чиято единствена мисия е да защитава международната сигурност.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба описва поемането на председателството на Съвета за сигурност от Русия от 1 април, като „най-лошата първоаприлска шега в света“. Заради продължаващата й унищожителна инвазия, естествено.

Гневът на Кулеба може да бъде оправдан. Най малкото, защото за 14 месеца, откакто за след последен път Русия оглавяваше Съвета, десетки хиляди украинци са загинали по бойните полета на така наречената „военна операция“.

И въпреки че Украйна не е член на Съвета за сигурност, често бива призовавана да говори по въпроси, свързани с войната.

Очаква се САЩ, Великобритания и Франция да демонстрират своето неодобрение към случващото се чрез понижаване на нивото на своето представителство на събитията, организирани от Русия през предстоящия месец.

Дипломати в централата на ООН в Ню Йорк посочват, че по голяма част от дневния ред на Съвета през месец април ще се заема от рутинни брифинги и доклади за мироопазващите мисии на ООН по света. Това ограничава възможността на Русия да се възползва от положението си, както и от възникването на конфликти между нея и страните, които не одобряват присъствието ѝ. Въпреки това отношенията, които ще се развият през настоящия месец, ще бъдат показателни за дипломацията която Русия ще провежда през следващите месеци.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 16:44, 06 апр 23

Истински цинизъм е, че Русия вече организира среща на ООН за децата с издирваната Мария Лвова

2 Анонимен 16:13, 10 апр 23

За българските журналисти Путин може и да е военнопрестъпник, но за Китай - не е. Я да пресметнем, кои са повече?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама