Истина или шантаж

07:05, 13 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Оказа се, че на 23 февруари България изразява готовност да дари своите изтребители МиГ–29 на Украйна. Това разкри американската новинарско-публицистична телевизия CNN, след като оповести съществуването на  изтекли строго секретни документи на Пентагона.

Снимка: БГНЕС/МО

Един от тези документи хвърля светлина върху позицията на САЩ спрямо намерението на някои европейски държави да дарят на Украйна изтребителите, за които тя моли повече от година. По отношение на България се посочва, че предприемането на подобна стъпка  би се оказало ,,предизвикателство“, защото предоставянето на такъв вид държавен ресурс означава, че България би останала без бойни самолети, което при  настоящата международна ситуация, би граничило със самоубийство. Но за наше утешение се споменава, че страната ни не е склонна да остане беззащитна поне до получаването на американските самолети Ф-16, което може да се случи „най-рано след година“.

Снимка: БГНЕС

Цялата тази информация все още не е доказана. Автентичността на документите не е потвърдена от нито една от институциите и самият случай все още не е коментиран официално от Министерството на отбраната на България.

Американските власти не изключват възможността зад изтичането на информацията да стоят проруски кадри, което би означавало, че този акт е един от най-сериозните пробиви на американската сигурност от публикуването на над 700 000 документа от WikiLeaks през 2013 година.

В съобщение от американското министерство на отбраната се заявява, че различните правителствени служби заедно полагат усилия за  оценяване на последствията, които могат да навредят както на националната сигурност на САЩ, така и на съюзниците и партньорите ѝ.

За предполагаемите строго секретни документи се твърди, че съдържат информация и за военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия Изток.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Gripas

Те бяха разпространени в Twitter и Telegram, ден след като служители от администрацията на американския президент Байдън заявиха, че се води разследване по потенциално изтичане на украински секретни планове.

Защо ни е важно?

Появата на документите, независимо дали са истински, или не, съсредоточи вниманието върху това кога ще започне планираната украинска контраофанзива и до каква степен отделните страни са запознати  с подготовката за нея.

Основните стъпки за осъществяването на украинското контранастъпление включват: завършването на обучението и интеграцията на нови части, които да бъдат способни да унищожат руския тил. Също така е важно да бъдат създадени устойчива логистична верига и разузнаване в реално време.

Въпреки че все още не е възможно да бъде установен източникът на теча на информация, е възможно да бъде проследен начинът на  разпространение. Преди да бъдат докладвани от големите медии документите първо започват да се разпространяват чрез проруски канали в Telegram.

Това дава основанието случаят да бъде разгледан не само като пробив в сигурността на САЩ, но и като опит за масова хибридна атака. Умишленото разпространение на алтернативен, фалшив разказ, който е представен по достатъчно интригуващ или плашещ начин, за да достигне до определени по-възприемчиви слоеве на населението, е едно от най-ефективните средства за дезинформация. 

Това явление се ускори след началото на инвазията на Русия в Украйна, с което милиони граждани биват ежедневно заблуждавани за случващото се по време на конфликта. Сред жертвите често попадаше и българското население. От което следва, че и настоящото замесване на България в казуса със секретните документи вероятно не е резултат от реална договорка между страната ни и Украйна, а следствие от поредната хибридна атака.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Получаваме и поредна възможност за преценка на това в чия сфера на влияние попадаме!

Главната цел на подобни хибридни атаки е да покачи напрежението в обществото и да изостри чувството за несигурност. За да се предотврати това тяхно въздействие, е необходимо първо да се изчака излизането на официалните позиции по разследването на съответните държавни органи както в България, така и в САЩ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама