Отново без България на Евровизия

08:28, 29 апр 23 / Свят Шрифт:
София Бояджиева

С настъпването на май много любители на музиката и съревнованията, свързани с нея, се подготвят за едно от най-очакваните събития – конкурса Евровизия.

Уви, за втора поредна година България няма да участва и нашата страна няма да бъде представена. Отново поради финансови причини, както оповестиха от БНТ. Конкурсът ще се проведе в Англия, въпреки че победител миналата година беше Украйна. По регламент държавата победител става домакин през следващата година. Това е не само възможност за реклама на дадената страна, но и за очаквано по-голямо присъствие на туристи и любители на музиката. 2023 година обаче е различна.

Поради войната в Украйна Ливърпул заема привилегията на град домакин, доста уместно, като се има предвид, че е родното място на Бийтълс.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Peter Powell

Великобритания е печелила пет пъти първото място на Евровизия. Първата ѝ победа е през далечната 1967 г. с песента „Puppet on a String“ на Санди Шоу, следващата е през 1969 г. с песента „Boom Bang-a-Bang“ на Лулу, през 1976 г. с песента „Save Your Kisses for Me“ на Brotherhood of Man, през 1981 г. с песента „Making Your Mind Up“ на Bucks Fizz и през 1997 година с песента „Love Shine a Light“ на Katrina and the Waves.

Шампионът по награди обаче е Ирландия, чиито изпълнители печелят седем пъти първото място.

Евровизия е създадена през 1956 година и е ежегодно телевизионно предаване, организирано от Европейския съюз за радио и телевизия. Базирано е на Фестивала на италианската песен в Сан Ремо, който и досега се провежда и е едно от най-значимите музикални събития за Италия. Първоначалната идея е била да се създаде евтина програма, подходяща за разпространение чрез националните медии на европейските страни. Евровизия обаче израства в един много успешен проект, който привлича публика от 150 до 750 милиона зрители в международен мащаб.

Първата победителка, в първия конкурс през 1956 година - швейцарката Лис Асия

Източник: Wikipedia

Първият конкурс на Евровизия се провежда през 1956 г. в Лугано (Швейцария) и в него участват само седем държави: Швейцария, Италия, Нидерландия, Белгия, Германия, Франция и Люксембург. През следващите четири десетилетия броят на страните участнички нараства. В периода между 1957 и 1999 г. нови 29 държави се присъединяват към първоначалните седем, а между 2000 и 2019 г. се включват още 16 страни. Технологичният напредък през годините също се отразява върху предаването. Излъчването преминава: от цветно (1968 г.), през сателитно (1985 г.) до интернет (2000 г.).

Интересното е, че конкурсът Евровизия не остава само в границите на Стария континент.

През 70-те и 80-те години се присъединяват държави от Западна Азия и Северна Африка. През 2015 година по случай 60-ото издание на конкурса Австралия е поканена като специален гост, който впоследствие става един от ежегодните участници, въпреки огромното разстояние и часовата разлика с останалите конкуренти.

Пътят до голямата награда не е лек. За да стане победител дадена държава, тя трябва да премине през полуфинал, който е разделен на две части с по 15 (до 19) участници. Автоматичното класиране на финала е запазено само за страната домакин (предишният победител) и т.нар. Голяма петорка – Германия, Великобритания, Испания, Франция и Италия. На всеки полуфинал се избират девет песни със зрителски вот, а десетата се избира от общия сбор от гласовете на националните журита във всяка участваща държава.

На финала песните се оценяват по смесена система и резултатът е 50% от сбора между всички гласували зрители и 50% от гласовете на професионално жури. Никоя страна не може да дава точки на себе си, въпреки това политическият и съседският вот са оспорвана тема и са една от причините за въвеждането на смесеното гласуване. Най-ниският резултат, с който е бил обявен победител в конкурса, е през 1969 г. – 18 точки за четиримата победители – Великобритания, Испания, Нидерландия и Франция, а с най-много точки Евровизия печели Португалия през 2017 година, с цели 758.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergey Dolzhenko

България прави своя дебют на държава, участваща в конкурса през 2005 г., а през 2017 г. Кристиян Костов поставя рекорд за нашата страна, класирайки се на второ място с 615 точки. Независимо от това дали участват любими изпълнители, или не, българите, особено тези, които живеят в чужбина, винаги се вълнуват от нашето музикално представяне. Това е една чудесна възможност малка България да застане редом с другите държави на голямата сцена, пък нека победи най-добрият. За съжаление, тази година няма да имаме участник. В крайна сметка определящи са приоритетите на управляващите. За всички останали остава възможността да се насладим на магията на предаването. Малко тъжно, но не губим надежда за в бъдеще.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Евро 12:00, 29 апр 23

Авторката е доста неподготвена…
Миналата година България участва с Интелиджънт мюзик проджект. Не е вярно, че втора поредна година не участваме.
Като цяло - преразказала е факти от Уикипедия. Не става ясно какво общо имат управляващите с това, че не участваме.
И очевидното й пристрастие към либерастията Евровизия я спира да разкаже за променящия се често регламент, политическите скандали, спадащите рейтинги на конкурса…

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама