Руско-индийската оръжейна индустрия – една неочаквано добра комбинация

07:01, 04 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Със среща между министъра на отбраната на Индия Раджнат Сингх и руския му колега Сергей Шойгу съюзът между двете страни продължи да се стеснява.

В рамките на срещата на ръководителите на отбраната на Шанхайската организация за сътрудничество (SCO), проведена в индийската столица, министрите обсъдиха широкообхватни въпроси за сътрудничество в областта на отбраната, сред които бяха военните връзки и индустриалното партньорство. Акцент беше поставен и върху участието на руската отбранителна индустрия в инициативата „Make in India“ и начините, по които то би могло да ѝ даде допълнителен тласък. Настоящата програма включва изпълнението на повече от 200 съвместни проекта.

Източник: kalashnikovgroup.ru

Близките отношения между двете държави се укрепват от високата зависимост от евтино военно оборудване и петрол, които Индия получава от Русия, въпреки санкциите и международния натиск. Тази взаимовръзка е част от обяснението на това защо Индия избра да запази неутралитет по отношение на конфликта в Украйна и многократно се въздържа от това да осъди руската инвазия пред Общото събрание на ООН.

Началото на войната постави и началото на честите посещения на руски министри в страната. Няколко месеца по-рано, през ноември 2021 година, руският президент Владимир Путин предприе визита в Индия, по време на която той и индийският премиер Нарендра Моди подписаха приблизително 30 споразумения и поеха ангажименти за укрепване на партньорствата между двете страни в областта на отбраната.

През същата година в Индия се приема план за производство на 500 000 руски пушки АК-203. Инвестицията в проекта се равнява на 700 000 милиона долара, с които местното производство на щурмовите пушки може да започне.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Harish Tyagi

Но военнотехническото сътрудничество между Индия и Русия води началото си много по-отдавна. От средата на 50-те години Индия бива оборудвана на 70% със съветско оръжие. След разпадането на СССР започва известно сближаване на страната със САЩ, но засилената дипломация не успява да доведе до диверсификация по отношение на процеса на производство на индийско оръжие.

Защо ни е важно?

В хода на историческите промени Индия и Москва успяват да изградят  сътрудничество, основано на доверие. Случващото се днес не е нещо ново, а е част от дългогодишен взаимноизгоден процес. През годините съветското, по-късно руско оръжие остава на разумни цени. Техническата помощ, трансферът на технологии и съвместното развитие във военната област се случват рутинно. В това отношение Русия е по-отворена към споделянето на разработките си в сравнение със западните сили.

Сключването на споразумения за сътрудничество днес е плод на желанието на Индия да разработи технология за изграждането на собствена отбранителна индустрия. Относително по-голямата готовност на Москва да споделя необходимите чувствителни технологии все още прави партньорството с нея привлекателно и толкова важно.   Взаимодействието със САЩ е ограничено поради строгите насоки за употреба на отбранителната технология и оперативните ограничения, които се превръщат в значителна пречка за обмена на информация между двата световни гиганта.

Една от най-значителните ползи за Русия в настоящия момент, в който страната е потънала в световна изолация, е заплащането, което получава във валута, различна от рублата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Bobylev

Стремежът на Индия към оперативна автономия се предпоставя от желанието за национален суверенитет. Не е без значение и цената на вноса на подобни стоки. В периода 2017-2020 година Индия се превръща в най-големия вносител на оръжия в света със заветните 11% от глобалния внос.

Този процес на въоръжаване е свързан и със заплахата от  разпростиращото се китайско влияние в региона, което Ню Делхи се опитва да ограничи. Двете страни са водили само една война (през 1962 година), по време на която Индия претърпява унизително поражение. Все още кипящото напрежение поражда риск от ескалация на ситуацията, което би довело до опустошителни последици. Важно е да се има предвид, че двете държави са утвърдили своя потенциал като ядрени сили. Предполагаемото противопоставяне в момента ще бъде пагубно за всички замесени.

Независимо какъв ще бъде развоят на събитията в Украйна обаче, се очертава руско-индийското сътрудничество да продължи дотогава, докогато Индия се почувства напълно уверена, че е достатъчно силна и развита в очите на своите съперници в полето на отбраната. 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:19, 04 май 23

Някак си Индия винаги остава в периферията на вниманието ни, а тя продължава да се развива със заплашително бързи темпове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама