Какво отказват да научат част от българите за съвременна Русия

07:00, 09 май 23 / Политика Шрифт:
Станислав Бояджиев

През последните 50 години единствените европейски държави, които са предизвикали войни в Европа, са Русия и Сърбия.

Не САЩ, не и НАТО!

Когато Финландия се присъедини към НАТО, дължината на общата граница на Русия и военния съюз се удвои. Ако се опитаме да обясним този факт с политиката, водена от Кремъл, то неизбежно ще стигнем до две заключения: или Руската федерация се ръководи от некомпетентни и глупави лидери, или разширяването на НАТО не е тяхна основна грижа. Ако се спрем на второто, поради многократно споделяните опасения от Москва, свързани с разширяването и приближаването на Алианса, то ще ни отведе при първото, така че по-добре е да потърсим другаде водещото в политиката на президента Путин и лоялното му обкръжение. Изглежда, че същественото за Кремъл, приоритетът през последните години, е присъединяването на украинска територия с цената на хиляди човешки животи, санкции, изолация и очевидната заплаха от удвояване на вече удвоената граница с НАТО.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gavriil Grigorov

По всичко личи, че съвременна Русия е избрала дневния ред на империалистическа, колонизираща сила.

Каквато впрочем е от векове.

Различните причини, които Путин изтъква, внасят объркване. От "връщането" на земи от времето на победата на Петър Първи над шведите до защита на етническите руснаци, граждани на съседни държави. В случая с нападението над Украйна твърдението, че това било защитна реакция, напомня много точно на казаното от Адолф Хитлер, когато обяснява на германците причините за нападението над СССР. Тогава нацистът казва, че предпочита пръв да дръпне спусъка, когато вижда, че срещу него се насочва пистолет. Другото, което Кремъл изтъкна в началото на инвазията си в съседната държава, бе желанието да спре "геноцида" и да "денацифицира" Украйна.

Обаче нито ОССЕ, нито ООН възприеха това обяснение като легитимно за провеждането на "специална военна операция".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shopenkov

У нас изтъкнатите от Путин причини за нахлуването в Украйна бяха приети за основателни само от хора, които очевидно се разминават с действителността и вярват единствено на казаното от авторитет. Мечтателите за живот в държава подобна на Русия имат различни мотиви. Някои може да се чувстват по-щастливи в среда, където има по-малко свобода на словото и по-малко права на гражданите. Вероятно така ще имат усещането, че са по-защитени от опасности или несигурност. Други са убедени, че авторитарният режим е по-ефективен при управлението на държавата, въпреки драстичните примери за обратното. При подобно управление те очакват повече стабилност, икономически успех и социална справедливост. Трети се идентифицират с политическата идеология на авторитарната държава или имат личен интерес от поддържането на такъв режим.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov

Последните са част от т.нар. политически елит или бизнесмени, които имат добри връзки с подобни държави. В нашия случай това е предимно с Русия, и по-рядко с Китай. Обожаващите тук авторитаризма обаче никога или почти никога не си позволяват да хвалят по-дребните "риби" като Куба, Венецуела, Никарагуа или самоизолиралата се Северна Корея.

Съвременна Русия, за разлика от далеч по-сдържания Китай, от години насочва агресията си не само към територията на съседните държави, но и към ценностите на това, което наричаме свободен свят. Доскоро хибридната война на Путин и обкръжението му всяваше предимно несигурност сред анализатори и наблюдатели. Но когато тя прерасна в брутално нарушаване на международния правов ред, демонстрирайки открито желание за коригиране на установените след Втората световна война граници, ООН и световната общественост реагираха с категорично неодобрение.

Известно е, че някои териториални части на съвременна Русия се намират на Стария континент, но географията няма нищо общо с културния афинитет или политическа принадлежност. Ако Русия е искала да бъде част от Европа, ако е искала да бъде като другите либерални демократични държави, отнасящи се с уважение към закона и институциите, то тя претърпя пълен неуспех. Ръководството ѝ пропиля тази възможност, появила се неочаквано за мнозина в края на ХХ век, и избра друг път. Путин рязко затръшна вратата към Европа и този очевиден факт принуди милиони да напуснат Русия.

При всички авторитарни държави, каквато е и днешната Руска федерация, се ограничават свободите на гражданите, нарушават се правата им, цензурират се медиите, често се забраняват събирания и публични демонстрации, арестуват се и дори се убиват политически опоненти. Без съмнение това води до сериозно напрежение и проблеми в обществото. Ограничава се развитието и напредъка на държавата в дългосрочен план.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/WikiImages

Западните представи за правата на човека и законите, защитаващи хората, са постигнати с тежка и упорита борба на не едно поколение. Въпреки усилията на Русия да подкопае всичко това, не трябва да остава и най-малко съмнение, че стореното ще бъде неглижирано от историята и агресорът ще бъде спокоен. Ето защо е важно да се говори за извършените престъпления и същевременно да се насърчава развитието на демокрацията като основен принцип за управление на България. Така се защитават и осигуряват правата и свободите на гражданите, а властта се упражнява с оглед на общественото благо.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Петър 07:55, 09 май 23

Тъжно е, че и Русия можеше да успее да проумее западните представи за правата на човек, ако сега сама не избиваше новото поколение, което беше готово да прогледне

2 Анонимен 11:31, 09 май 23

Интересно защо автора все още е в България,а не е заминал на запад и само пише злобни статии срещу Русия.Не е лошо да си припомни Виетнам,Либия,Сирия,Афганистан,Ирак,Сърбия,а сега и Украйна,които бяха сринати със земята от САЩ и доведоха до милиони бежанци в Европа.Според автора Русия ще постъпи много демократично ако остави САЩ и зап.Европа да разпарцалосат нейната територия,да откраднат природните и богатства и превърнат гражданите и в миячи на чинии,някъде при тях.А по отношение на диктатурата,давам пример с ЕС.Преди 4 години ЕС беше блестяща идея,почти осъществена за партньорство,равнопоставеност и помощ между страните.Урсула превърна ЕС в диктатура в чиста форма-задължително ваксиниране,задължително затваряне на цели държави,задължително спиране на руския газ,забрана за спортисти,актьори,писатели,книги от Русия,забрана на телевизии,заплахи,изнудване,наказания за онези,които не пращат оръжие на Украйна,не приемат с привилегии бежанци,не внасят жито,нищо ,че тяхното земеделие фалира и т. н.Пред Урсула и Блинкен ,Хитлер пасти да яде.И после Путин бил диктатор,верно ли?!?!80% от българите са на страната на Русия-факт!...Всеки има право на избор!

3 Анонимен 18:52, 09 май 23

Авторът си е на запад, в държава от ЕС и НАТО. По-интересното е защо псведо-патрЕотите русороби не са заминали за Москва, за да се спасят от гниещия и разпадащ се запад...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама