За цената да бъдеш български гражданин

07:48, 16 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След установяването на случаи, в които за българско гражданство се кандидатства с фалшиви актове за раждане или други документи, доказващи произход, външно и вътрешно министерство постановиха проверки с помощта на консулски служби.

По време на парламентарно изслушване служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи за злоупотребата, след като темата беше инициирана от парламентарната група на ,,Възраждане“. По време на изслушването той информира, че през последните месеци контролът върху кандидатурите за българско гражданство е бил изключително засилен. През последните четири месеца Съветът по гражданство е  възложил допълнително проверки по повече от 1000 преписки.

Като ,,интересен феномен“ служебният министър Зарков определя случаите, в които хора, живеещи извън България, лично предоставят документите си за българско гражданство, но контактът, който предоставят, се оказва на лице, което живее в страната. Подозрение за възможна целенасочена организация се създава от казуси, при които кандидати използват недостоверни документи, подавайки за контакт в България едни и същи лица.

Снимка: БГНЕС

От думите на Зарков стана ясно, че има и случаи на прекратяване на процеси на натурализация поради установяването по съдебен път на неверни данни, подадени от кандидати за българско гражданство. Министърът на правосъдието заяви, че през последните няколко месеца, по време на неговия мандат, са направени няколко предложения за извършването на такава процедура, които са били одобрени от президентството и с указ дори е отнемано българско гражданство.

От ,,Възраждане“ посочиха, че са установили два украински сайта, в които срещу сумата от 390 евро се предлагат свидетелства за български произход. Според тяхното твърдение придобиването на такова свидетелство се осъществява с помощта на бланки, намиращи се в сайта, които след предоставянето на заплащането се попълват с данни, съответстващи на критериите за придобиване на гражданство.

Към момента, по думи на министъра, има 50 000 висящи преписки за гражданство, като 21 000 от тях са извън срок.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Повдигането на темата за осъществяването на процедурите по кандидатстване за българско гражданство насочи вниманието и към ситуацията с т.нар. ,,златни паспорти“.

,,Проблемът със златните паспорти е решен“, обяви Зарков. След въвеждането на промени в закона 161 преписки биват прекратени. Издадени са и укази за отмяна на натурализацията на 17 души. Четирима от тях са граждани на Египет, четирима на Русия, четирима на Казахстан, трима са от Китай, а останалите двама са от Йордания и Пакистан. ,,Златните паспорти“ служеха за сдобиването с гражданство срещу инвестиция.

Защо ни е важно?

Причините, поради които някой би искал да се сдобие с чуждестранно гражданство са необятно много. От значение за националната ни сигурност обаче е да успеем да опознаем този ,,някой“. Дали е беглец от хуманитарна криза, укриващ се терорист или е търсещ свобода руски олигарх.

Проблемът не е само в това кой ще бъде човекът, на когото ще позволим да проникне в нашата държава, но и в самото обстоятелство, че сме допуснали това да се случи.

Организиран на основата на търговския принцип, процесът по придобиване на гражданство дава на съответните държави един много силен коз – парите.

Пътят на парите винаги има ясно определена начална и крайна точка. В която и посока да поеме разследването, резултатът ще бъде съществен.

Снимка: БГНЕС/АМ

За осъществяването на подобни сделки малката ни страна предлага изключително привлекателен продукт. Българското гражданство, освен с честта да се наречеш гражданин на Република България, дава и множество други привилегии, особено в международното пространство. Притежанието само на българска лична карта предоставя възможността за свободно пътуване във всички страни от Европейския съюз, както и за безвизово посещение на държави като Израел и Сингапур.

Настоящият конфликт, развиващ се на територията на Европа, предразполага представители и на двете замесени страни да проявяват интерес към намирането на убежище у нас. Затова не е изненадващо, че опитите за уреждане с българско гражданство продължават. Сигурно е също така, че желаещите да се сдобият с него ще стават все по-креативни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама