Саркози отрича обвинението

07:03, 25 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Син на унгарски емигрант и майка французойка от гръцко-еврейски произход, бъдещият президент Никола Саркози е кръстен като римокатолик, комуто предстои да прекара по-голямата част от живота си в  Париж.

За разлика от френската политическа класа той не учи в Ecole Nationale d’Administration, а се обучава като адвокат. Изучавайки впоследствие политически науки, Саркози поставя началото на своя бурен и изпълнен с възходи и падения политически път, в който напоследък настъпи неочакван обрат.

С решение на Парижкия апелативен съд бившият френски президент  остава под домашен арест.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Christophe Petit Tesson 

По обвинение в корупция френският съд потвърждава присъда на първа инстанция от 2021 година за тригодишно наказание. Две години от нея ще бъдат условни, докато останалата една трябва да бъде изтърпяна под домашен арест, съпроводен от носенето на електронна гривна.

Също така на Саркози предстои да бъде наложена забрана за това да се кандидатира за публични длъжности в срок от три години. Очаква се той да обжалва решението пред Върховния касационен съд на Франция.

До безпрецедентния случай се стига вследствие на предложение, което бившият консерватор отправя на съдия. Уговорката е за безпроблемна работа в замяна на поверителна информация, свързана с друг процес, пред който е изправен настоящият подсъдим.

Снимка: Flickr/Felix O

Обвинението му се повдига, след като следователите подслушват разговори между Саркози и неговия адвокат Тиери Херцог, в които те разглеждат обвиненията по случая за финансиране на предизборната кампания на президента от 2007 година. Оказва се, че в него е намесено финансиране за милиони евро от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи. Нередното в ситуацията е, че двамата обсъждат как да се свържат с въпросния подкупен съдия – Жилбер Азибер, за да се опитат да получат и споделят информация относно съдебно разследване. Проследени биват и други телефонни разговори, които в крайна сметка водят до присъдата за корупция. Освен Саркози пред съда трябва да бъдат изправени още 12 души.

Междувременно срещу бившия френски президент текат още наказателни производства.

Друг случай, който преследва Никола Саркози, още от времето, по което е бил президент, е т.нар. ,,Bygmalion“. По него прокуратурата го обвинява в изхарчване на двойно повече средства от законовия лимит за финансирането на пищната му предизборна кампания от 2012 година. Твърди се, че за целта той е използвал фалшиви сметки от фирма за установяване на връзки с обществеността, наречена ,,Bygmalion“. Обвиняемият отново отрича каквото и да е нарушение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

Защо ни е важно?

Настъпва време, в което политическите елити вече не са недосегаеми. Случаят на бившия американски президент Доналд Тръмп, както и този на Никола Саркози, доказват, че правосъдието застига дори лидерите на най-влиятелните демокрации в света.

Никола Саркози се превръща във втория френски следвоенен лидер, който успешно бива осъден. Преди него в подобен казус бива замесен предшественикът му Жак Ширак, който получава двугодишна условна присъда през 2011 година, отново заради корупция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Srdjan Suki

Въпреки проблемите си с правосъдието 68-годишният Саркози все още има възможността да се радва на значително влияние и подкрепа сред десния политически елит на Франция.

В момента републиканската му партия е в хаос, което кара мнозина да гледат на неговия образ като историческа отправна точка. Поради това те са склонни да оправдаят действията му, възприемайки го като жертва на съдебната система, която не прикрива своето ляво пристрастие.

Възможно е деянията на Саркози да предизвикат колебание в доверието към президентската институция, но е важно да се има предвид, че никоя власт не може да съществува без да бъде управлявана от хора.

И проблемите възникват веднага след като желанията на индивида вземат превес над разпоредбите на закона.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ludovic Marin

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:54, 25 май 23

Дори знаменитият френски политически елит има своите челни овце

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама