Диамантена интрига

08:16, 31 май 23 / Свят Шрифт:

Неотдавнашната коронация на крал Чарлс III и неговата съпруга Камила напомни на света за един от най-известните диаманти на планетата, за който казват, че струвал повече дори от прочутия Тадж Махал. 

Кохинор или „Планина от светлинa“ на персийски, един от най-големите шлифовани диаманти в света с размерите на кокоше яйце преди британците да го нарежат, днес тежи 105 карата. Споменава се за първи път от персийския историк Мохамед Казим Марви в средата на XVIII век.

Източник: Wikipedia/Gunjan Pandey         

Персийското му наименование звучи в известен смисъл иронично, ако се има предвид мрачната и горчива история на този камък. За него се е проливала човешка кръв, хората са вадили очи едни на други, изливали разтопено олово върху главите си, убивали се жестоко.

Днес Индия, Пакистан, Иран, Афганистан, дори талибаните все по-настоятелно искат от Лондон неговото връщане.

Историята разказва, че Кохинор е бил предаден на кралица Виктория и оттогава станал неделима част от скъпоценностите на британската корона. Смъртта на кралица Елизабет II и възможността Камила да го носи по време на коронясването напомни на мнозина владичеството на Британската империя над Индия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cecil Beaton

Според поверието диамантът носи нещастие на кралските особи, но въпреки това не малко кралици са го носили в короната, която е красяла главите им. Носила го е и кралица Елизабет II по време на коронацията си през 1953 година.

Неизвестно защо – дали по тази причина или поради преценката на кралското семейство, че диамантът е твърде спорен, Камила отказа да носи короната с Кохинор. Известно е, че индийското правителство на Нарендра Моди води вече твърде продължителна дипломатическа кампания за връщане на хилядите артефакти, намиращи се в британските музеи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dean Lewins

В навечерието на коронясването на Чарлс III представители на Южна Африка настояваха Лондон да им върне Голямата звезда на Африка, диамант от 530 карата, изрязан от изкопания през 1905 година огромен скъпоценен камък и вграден в церемониалния кралски скиптър, който настоящият британски монарх държа според традицията в дясната си ръка по време на коронацията.

The original Cullinan diamond, named the Great Star of Africa by Edward VII/Източник: Wikipedia/Unknown author

The split from the rough Cullinan diamond/Източник: Wikipedia/Unknown author

И Гърция продължава да настоява за връщането на древните скулптури от Пети век пр.н.е., известни още като мраморите на Елгин, които са били взети от Партенона на Акропола в Атина в началото на XIX в. от британския дипломат лорд Елгин и оттогава са притежание на Британския музей. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Facundo Arrizabalaga

Лондон се съгласи да върне и колекцията от бенински бронзови фигури, плячкосани в края на 19-и век от днешна Нигерия.      

Становището на тези страни се вписва в глобалния процес на все по-активните претенции на редица държави Лондон да върне откраднатите предмети на изкуството. Все повече са културните институции във Великобритания, от които настоятелно се иска да предадат артефактите, придобити по време на колониалната епоха.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Rain

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама