Послание за българския президент

13:47, 06 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

За първи път в новата българска история президентът връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство, но с уточнението, че според него той вече е дискредитиран.

Поради тази причина държавният глава призовава мандатът да не бъде реализиран. Давайки го на втората политическа сила – коалиция ,,Продължаваме промяната – Демократична България“, Румен Радев подчертава, че все пак е призван да брани Конституцията и по силата на тази Конституция е длъжен да го направи.

Реакцията на това действие не закъснява. През изминалите месеци рядко можеше да се наблюдава единодушие в позицията на управляващите и народната воля. Този случай обаче дава категоричен и единен ответен отговор: един президент не постъпва така!

Очаквано тежките думи на Радев провокират множество коментари и опити за тълкуване на случилото се. Сред тях успява да се открои един. 

Снимка: БГНЕС/Ндежда Пеева

Послание към президента отправя и Станка Желева – художник, но и дъщеря на първия демократично избран президент на България Желю Желев.

В открито писмо до настоящия държавен глава Румен Радев Станка Желева строго осъжда неговите действия и критикува поведението му.

,,Вашата позиция е чиста форма на национално предателство. Рано или късно Вие ще отговаряте пред българския народ, пред нашите изоставени сънародници в Украйна, пред съда на историята“, категорично посочва тя.

В повод за изпращането на това послание се превръщат позициите на Радев за неутралитет спрямо войната на Русия срещу Украйна, както и неговите изказвания в публичното пространство, които се превръщат в пречка за съставянето на стабилен редовен кабинет.

Според Станка Желева президентът продължава да води политиката си по начин, който да бъде в подкрепа на Русия. Тя посочва, че той, в ролята си на ,,миротворец“, открито застава срещу съставянето на проевропейско редовно правителство, което ,,има шансове най-после да бъде формирано с много компромиси“.

В писмото се задава и въпросът: ,,С какви правомощия Вашите марионетни правителства взимат решения за бъдещето на България и работят за руските икономически и политически интереси както на Балканите, така и в Европа?“.

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Към президента, който в началото на писмото бива определен като ,,президент-позор“, се отправя и острата критика, че президентската институция, която в ,,турбулентните години на Прехода“ е била гарант за стабилност, демокрация, граждански мир и държавност в България, се е превърнала в ,,щаб-квартира на руската ,,Специална операция“ в България, Балканите и Европа под ръководството на Елеонора Митрофанова“.   

Защо ни е важно?

В основата на провокацията, която този път се превърна в причина за разразяването на обществения дебат, стои противоречието в действията и задълженията на президента. Последните събития отново създадоха усещането за размиването на границата между личност и институция.

Президентът има право да изказва политическа позиция, но точно в тази  ситуация, в която връчва мандат, от него се очаква, в ролята му на държавен глава, да направи възможното, за да се формира редовен кабинет. Церемонията обаче остави друго впечатление – за реакция, която нито се изразява в точния момент, нито на точното място.

Посланието, което Станка Желева отправя към Румен Радев, е израз както на силна гражданска позиция, така и на позицията на човек, който има преки наблюдения върху същността на действие на президентската институция.

Снимка: БГНЕС/Ндежда Пеева

Подобно на много други български политици настоящият президент също подлежи на множество нападки, оправдани или не, от страна на обществото. Но думите и причините зад тях продължават да имат своето значение.

В настоящия случай наблюдаваме разклащането на доверието в президентската институция и загубата на вярата в това, че президентът се опитва да обедини народа си във време, в което той бива притиснат от всяка страна, за да се разедини.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 19:36, 06 юни 23

Станка Желева отправи послание, което много българи искахме да кажем, надявам се, че поне нейните думи ще достигнат до когото трябва

2 Анонимен 09:47, 07 юни 23

Пълни глупости!1000 човека на жълтите павета не са България!И София не е България!В останалата част на страната не мислят така!Президента е абсолютно прав,тия жалки нещастници нямат право да управляват!Време е тиквата и Кирчо тъпото да отидат в небитието при къро,Мъро и всички други отрепки ограбили България!Много се надявам в скоро време Путин ,така както излекува за една нощ на 24.02. света от коронавируса,така сега да изчисти света от евроатлантическите изроди и да живеем и дишаме спокойно!

3 Анонимен 07:01, 08 юни 23

Пълни глупости!!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама