Драстичен ход срещу проруското влияние в Молдова

07:22, 23 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След месеци на протести и политически разногласия, Конституционният съд на Молдова забрани партията на проруския олигарх Илон Шор. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Прокремълската партия, която призовава за смяна на режима в Молдова, се разпуска от висшия съд само седмица след като нейният лидер понася  санкции от ЕС заради връзките си с Москва. С решението дейността на партията на Шор (PAS) е обявена за противоконституционна.

Снимка; ЕПА/БГНЕС/Dimitru Doru

Предстои от Министерство на правосъдието да бъде назначена комисия, която да наблюдава процеса по ликвидация и заличаване на юридическите лица от държавния регистър.  Депутатите от бившата политическа сила получават правото да запазят местата си в парламента, със статута на независим народни представители и без възможност да се присъединят към друга политическа партия.

През изминалите  месеци партията, оглавявана от бизнесмена Илон Шор, организира митинги срещу прозападното молдовско правителство и за свалянето на президента на страната Мая Санду. Демонстрациите водят до сблъсъци с полицията и до няколко ареста. Европейският съюз санкционира Шор и други висши партийни служители през май, с оглед на техните действия, които дестабилизират Република Молдова.

Снимка; ЕПА/БГНЕС/Dimitru Doru

Защо ни е важно?

Разположението на Молдова на кръстопътя между Изтока и Запада я превръща в поле за културно противопоставяне между  Европа и Русия.

От началото на войната  в Украйна, Молдова се стреми към все по-тесни връзки със Запада. Въпреки че получава статут на кандидат за членство в ЕС, напрежението по границите на страната все още съществува.

Независимо от силните исторически проруски настроения, мнозинството от молдовците сега се съгласяват с това, че сътрудничеството с Москва е станало токсично. Възможността за интеграция в ЕС е все по-привлекателна, особено на фона на онова, което Русия може да предложи в момента.

Това налага на Кишинев да предприеме по-решителни мерки  в борбата си с руската намеса.

Молдова осъжда Москва за войната в Украйна, но избягва пряката конфронтация. Тази предпазливост е разбираема. В Приднестровието има 1500 руски войници, които изпълняват ролята на миротворци, но и на охрана на оръжейните складове останали времето на СССР. Именно тази територия от години интересува Русия.

Опасенията в Молдова са, че Путин може да въвлече и тази част от региона във война.

Снимка; ЕПА/БГНЕС/Peter Klaunzer

Скорошните промени в правителството на Молдова са  знак за загрижеността на лидерите към предстоящите ходове на Москва. Но икономическите предизвикателства, пред които е изправена Молдова, също пречат на управляващите да укрепят сигурността на страната.

Поради това основна цел пред правителството на Санду е установяването на по-тесни връзки с ЕС. Засега държавата остава сред най-бедните в Европа, което я прави уязвима и податлива на външно влияние. Така единственият ефективен начин за предпазване на натиска отвън, е чрез прочистването на недоброжелателите отвътре.

Независимо какви промени предстои да настъпят в управлението на страната, Руската агресия срещу Украйна помага за консолидирането на молдовското общество в полза на интеграцията в ЕС и дистанцирането от Москва.

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 09:55, 23 юни 23

Въпреки всичко, това решение не идва твърде късно

2 Анонимен 10:25, 23 юни 23

Избрали са грешната страна,след 5години няма да има ЕС в този си фашистки вид,а Урсула я чака международен съд,така че по добре да изчакат....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама