Мицотакис приветства победата

14:53, 27 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Лидерът на гръцките консерваторите Кириакос Мицотакис побежди лявоцентристкия си съперник със значително предимство.  Неговата партия ,,Нова демокрация“ спечели 40,5% от националните гласове, с почти 23 пункта пред СИРИЗА  на Алексис Ципрас.

Въпреки че много гърци се борят с разходите за живот, гласоподавателите избират да се придържат към партията, която им обещава по-ниски данъци и подобрено обществено здравеопазване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/George Vitsaras

Сега на ,,Нова демокрация“ ѝ предстои да състави правителство и да управлява в следващите 4 години. В парламента тя ще заема 158 от 300 места, което е много повече от необходимия минимум, за да има самостоятелно правителство.

,,Тези избори затвориха травматичния цикъл от лъжи и токсичност, който задържаше страната и разделяше обществото, като по този начин установиха ерата на истинския напредък.“, заявява Кириакос Мицотакис.

Лявоцентристката СИРИЗА, на бившия премиер Алексис Ципрас, претърпя сериозно поражение, успявайки да си осигури само 18% от гласовете и 47 места в парламента. Резултатите от проведените избори предопределя в парламента да влязат общо 8 парти, сред които още са лявоцентристката ПАКОС с 32-ма депутати и Комунистическата партия с 20.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yorgos Papadopulos

Изненада поднесе новосъздадената неонацистка ,,Спратиатес“ (Спартанците), която успява да стане пета политическа сила, с приблизително 5 на сто от вота и 13 места.

Изборите се провеждоха 11 дни след трагедията с лодка, при която се смята, че са загинали около 500 души. Въпреки обявения тридневния траур, бедствието не оказва значителен ефект върху  гласуването.

Защо ни е важно?

Победата на 55-гоишния Кириакос Мицотакис над СИРИЗА на Алексис Ципрас е рядкост в гръцката политика, тъй като малко партии успяват да увеличат дела си след първия мандат на власт.

Предпоставка за това е миграционната криза от 2020г. по река Еврос.

Тогава Турция се опитва да изтласка хиляди мигранти на гръцка територия, което налага правителството на Мицотакис да действа бързо. Оттогава голяма част от обществото започва да възприема  проблема с миграцията като външна заплаха към националния суверенитет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/George Vitsaras

Дебатът за миграцията в Гърция е различен от където и да е другаде в Европа. До голяма степен страната смята, че мощният ѝ съсед Турция използва миграцията като оръжие, за да може публично да постави под въпрос териториалната ѝ цялост. По този начин постепенно нагласите на повечето гръцки избиратели се променят в полза на по-строгите и по-консервативни политики.

Липсата на силна визия за управлението от основните опозиционни парти също допринасят за убедителната победа на Мицотакис.  На този фон кандидатурата на ,,Нова демокрация“ успява ясно да посочи на избирателите, че ще се фокусира върху  мерки за консолидиране на икономическото възстановяване на Гърция, обещавайки 3% годишен растеж, данъчни облекчения и ограничаване на безработицата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/George Vitsaras 

След години на икономически сътресения Гърция е на път да  си върне инвестиционния рейтинг на международните пазари и да възстанови мястото си в Еврозоната. В геополитически план напрежението с Турция в Егейско море изискват ясно политическо ръководство в Атина.

Със солидното си мнозинство в парламента Кириакос Мицотакис ще се сдобие с повече свобода при взимането на решения. Очаква се, че още от самото началото намаляването на разходите по заемите на страната ще се превърне в негов основен приоритет. Започвайки с укрепването на международния имидж и позиции на страната, Мицотакис постепенно може да постигне обещаната стабилност, в която всички гласоподаватели са решили да повярват.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:56, 28 юни 23

Крайно десните настроения в Европа стават все по-усезаеми

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама