Френската почит към индийския министър-председател

05:54, 18 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Тазгодишните чествания по случай Деня на Бастилията ще бъдат запомнени с проявата на един по-необичаен дипломатически поход. По време на традиционния военен парад президентът на Франция решава да връчи на индийския премиер Нарендра Моди най-високото отличие на страната.

Еманюел Макрон награждава Моди с Ордена на Почетния легион – най-високата степен на френския орден за заслуги. Президентът приветства ролята на индийския премиер в изграждането на отношенията на ,,приятелство и доверие“, които обединяват Франция и Индия. Посещението на индийския лидер е част от провеждането на важни преговори между двете страни в областта на отбраната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Julien De Rosa

Събитията от парада идват след като Ню Делхи дава първоначалното си одобрение за закупуване на допълнителни 26 изтребителя ,,Rafale за своя флот и три подводници от клас ,,Scorpene. Общата стойност на покупките се очаква да надхвърли сумата от 800 рупии (9,75 милиарда долара).

Индия разчита на изтребители - френско производство, вече четири десетилетия. Преди да закупи ,,Rafale” на Dassault Aviation, страната сключва сделка през 80-те години на миналия век за самолети ,,Mirage”. В продължение на десетилетия Франция е един от най-близките партньори на Индия в Европа. През 1998г. тя дори се превръща в единствената западна страна, която отказва да наложи санкции на Ню Делхи след провеждането на ядрени опити.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Teresa Suarez 

Но настоящото посещение на индийския министър председател не успява да премине без критика. Организации за защита на човешките права се противопоставят на визитата на Моди поради предполагаемия нарастващ авторитарен характер на властта в Индия.

Защо ни е важно?

Посещението на индийския премиер Нарендра Моди като почетен гост на Националния празник на Франция е повод за демонстрация на силата и дълбочината на двустранните отношения. Въпреки че това стратегическо партньорство съществува от 1998г., то набира сила през последното десетилетие.

Съвместната работа по широк кръг от въпроси, включително тези в областта на отбраната и темите за суверенните територии, поставят Франция на второ място, след Русия, по доставки на оръжие в Индия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pascal Rossignol

За Франция стратегическото партньорство с Индия е от решаващо значение, тъй като тя се стреми да консолидира мрежата си от съюзници в стратегическото геополитическо пространство на Индо-Тихоокеанския регион. Това желание се усилва след като Австралия нанася удар на Париж с отказа си от голям френски договор за подводници, което довежда до създаването на съюза AUKUS с Великобритания и Съединените щати.

Посещението се превръща и в повод за потвърждение на споделеното търсене на двете страни на стратегическа автономия. Тяхната различна история и геополитическо положение внасят нюанси по отношението им към заплахите, особено на тези, произтичащи от войната в Украйна и връзките на Русия с Китай. Но цялостната им сходна визия създава голям потенциал за разширяване на сътрудничеството с изглед както към Европа, така и към Азия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pascal Rossignol

Разбирането, че стратегическата автономия и суверенитет са възможни само със силен местен капацитет в ключови сектори, води до засилено сътрудничество в областта на ядрените и космически изследвания. Договорите за отбрана на Индия с Франция илюстрират общата цел на Ню Делхи и Париж за максимално стабилизиране на позициите им в международното пространство.

В настоящия момент за Индия е от изключителна важност да диференцира своите източници на доставки извън Русия. Отбранителните сделки се определят не само на базата на експлоатационните качества на френското оборудване, но и на гаранциите, че Франция няма да прекъсне доставките на резервни части и оръжия, за което други доставчици не гарантират.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Teresa Suarez 

Посещението на Моди в Париж е акт на прагматично партньорство. То е важно за консолидацията на специалните френско-индийски отношения. И макар че е малко вероятно срещата да доведе до създаването на истински военен съюз, случващото се отговаря напълно на общото желание за поддържане на стратегическа гъвкавост.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:09, 18 юли 23

Всичко се прави с цел да се разбие съюза между Русия,Индия,Китай,ОАЕ ,Бразилия,Африка и да се измести Русия.Може,ама друг път........

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама