Суданската криза в индустрията на газираните напитки

07:18, 22 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Конфликтът в Судан прекъсва доставките на малко известна, но ключова съставка в безалкохолните напитки, шоколада, червеното вино и много други продукти, предизвиквайки опасения за недостиг към края на годината.

Международните производители се надпреварват да си гарантират доставките на гума арабика, един от най-търсените продукти на Судан.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Amel Pain

Страната е водещият производител на гума арабика и подсигурява приблизително 70% от общия световен износ. Същевременно много суданци зависят пряко или непряко от нея като основен източник на доходи. Военният конфликт на територията на Судан на практика спира производството за момента. Продуктът е ценна култура, която се нарежда на второ място по важност сред списъка на експортните стоки.

Гума арабика е смола, която се добива от акациевите дървета, които растат в сухи и полусухи хабитати, особено в района на Сахел. Когато акациевите дървета се повредят от пожари, насекоми или други причини, те произвеждат смолата, която им служи за затваряне на откритите пори, с цел предпазване от изпарението на вода. За да добият гумата, фермерите умишлено предизвикат този процес през няколко седмици.

Източник: Wikipedia

Сега тези производители, които доставят за компании-гиганти като Coca-Cola и Pepsi, предупреждават, че техните запаси може да се изчерпат след три до шест месеца, ако военните действия продължат със сегашното темпо.

Заради конфликта Порт Судан е фокусиран единствено върху усилията за осигуряване на хуманитарна помощ. В резултат на това няма входящи или изходящи търговски продукти и липсва наличен административен персонал, който да обработва банкови и официални документи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Amel Pain

Защо ни е важно?

Въздействието на конфликта върху търговията с гума арабика в Судан се разгръща в по-широкия контекст на социално-икономическите предизвикателства на страната и последните политически събития. Опасностите от изменението на климата също оказват значително влияние върху развоя на събитията.

Войната в района отнема живота на хиляди, разселва милиони и изостря тежката хуманитарна криза, която кара почти половината от населението на страната да се нуждае от международна хранителна помощ. На фона на сътресенията суданските производители на гума арабика претърпяват срив на цените с около 60%.

Ако боевете не спрат, в скоро време се очаква производството на гума арабика да се срине окончателно.

Снимка: PIXABAY/montemari

Сериозно е застрашено бъдещето на тази индустрия, доминирана от Судан от 50-те години на миналия век. Допълнителен фактор е опасението на големите купувачи, свикнали с изобилие от сравнително евтина гума арабика. Кризата ги кара да търсят нови източници или направо да сменят съставките, в рецептите използвани в съответното производство.

Последното е сериозно предизвикателство към производителите на сода и фармацевтичните компании по света. Въпреки че съществува опция за заместване с друг вид стабилизатор, процесът по намиране на такъв ще отнема доста време и ресурси.

Настоящата криза в Судан е показателна за свързаността на търговските отношения в световен мащаб.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Messara

Тя демонстрира значението от проучването на алтернативни пътища за набирането на стоки от първостепенно значение. Същевременно съперничеството между световните суперсили поставя безпрецедентни трудности пред всички останали страни,  които се опитват да балансират между икономическите ангажименти към големите играчи и задълженията към националната сигурност.

В това отношение суданският конфликт се явява като поредният сериозен удар върху световната икономика, който спъва растежа в много отрасли и води до повишаване на цените.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама