Разривът в договора за приятелство между България и Русия

07:00, 22 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В съобщение от ръководителя на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Александър Бастрикин се казва, че в столицата на България е извършен вандализъм спрямо Паметника, вследствие на действията на група футболни привърженици, които са нападнали палатковия лагер на защитници на монумента и са увредили гранитната плоча в основата му.

Москва обявява нападателите на Паметника на съветската армия за престъпници и се подготвя да им потърси отговорност.

Руските власти също така заявяват, че започват разследване на т.нар. ,,оскверняване“. Бастрикин възлага на главното следствено управление на ведомството да разследва съвместно с Министерството на външните работи на Русия случилото се на монумента, ,,издигнат в чест на съветските военни освободители в София“.

Източник: Wikipedia

Предвижда се в рамките на разследването да бъдат взети мерки по установяването на самоличността на лицата, отговорни за извършването на това престъпление. За техните действия също така ще бъде изготвена наказателно-правна оценка. Но от съобщението не става ясно какви са юридическите основания за образуване на дело от руска страна, тъй като паметникът е собственост на българската държава и всъщност е построен незаконно в средата на 50-те години на миналия век.

На фона на това властите в София се подготвят да демонтират монумента.

Решението за премахването му е взето от Столичния съвет още преди 30 години, но поради различния съображение и досега стои неизпълнено. Въпреки това руското посолство в София обявява, че премахването на паметника ще бъде нарушение на Договора за приятелство между Русия и България.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Защо ни е важно?

Това е поредният път, в който Руската федерация предприема действия, които могат да бъдат считани като намеса във вътрешните работи на България.

Макар и сега руското посолство да посочва, че премахването на спорния паметник е в разрез с Договора за приятелство между Русия и България, всъщност руската страна е тази, която през миналата година обяви България за неприятелска държава.

Този и много други контрасти, които могат да бъдат наблюдавани в случая с Паметника на съветската армия, са поредният ярък пример за непоследователната външна политика на Русия.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

В основата на последните изявления е консенсусът сред руските анализатори, учени и длъжностни лица, че Русия трябва да играе по-голяма роля в света, където Москва е свободна да действа според собствените си интереси, без да ѝ се налага да става зависима от други държави.

Същевременно постсъветският регион продължава да бъде епицентър на руската външна политика.

Десетилетия наред способността на Москва да оказва влияние върху взимането на решения в София се крепи на два стълба. Първият е изграден от проруските обществени настроения, които датират от деветнадесети век. Тогава Русия има ключова роля в развитието на процеса по възстановяването на независимостта на България.

Вторият стълб е създаден от дистанционното руско влияние в различни части от българския енергиен сектор, включващо нефт, газ и ядрена енергия. Изграждането на двата стълба отнема десетилетия и само няколко седмици, за да бъдат разбити след нахлуването на Кремъл в Украйна през месец февруари 2022 г.

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Оттогава България е пример за най-зрелищен срив на проруски симпатии в целия Европейски съюз.

След като само за няколко месеца успя да разруши значителен набор от икономически връзки с България, Москва постепенно намалява шансовете си за каквото и да е значимо завръщане в българското обществено пространство.

По тази причина Москва използва всяка малка или голяма възможност, за да се върне в старата си позиция, провокираща страхопочитание.

Сега, когато Москва продължава да унищожава репутацията си в Европа със собствените си ръце, България има да прави много корекции във вътрешната политика на страната, изкривена от руските имперски интереси.

Снимка: БГНЕС

Напишете коментар
Коментари: 3
1 davidof 09:00, 22 авг 23

Услуги за кредитиране на селскостопански и индустриални инвестиции
Нашата финансова институция, спонсорирана от тихоокеанската банка, предлага финансови услуги в земеделски и промишлени инвестиции.
Ние се стремим да подкрепяме печеливши проекти за селскостопанска и индустриална трансформация в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.
Нашите оферти са на разположение от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно.
Не пропускайте да ни изпратите вашите амбициозни и иновативни инвестиционни проекти, за да можем заедно да ги превърнем в реалност.
имейл: [email protected] ,
Номер на WhatsApp: 0033 745 550 314

2 Андрей 10:50, 22 авг 23

В резултат на рухването на комунизма в Европа външната политика на държавата-наследник на Съветския съюз, Русия, не е нито ясна, нито всеобхватна. Руската външна политика е трудна за определяне. Трудно е дори да се открие.

3 Анонимен 12:14, 22 авг 23

Зрелищен срив на проруски симпатии,ха,ха ...Ако мнението на Кирчо,кокорчо и някакъв Тагарев са срив е смешно.Самозабравилите се медии да излязат извън жълтите павета и ще усетят от първо лице мнението на обикновените граждани и разбира се ще бъдат шокирани,но не ги съветвам да го правят,няма да е здравословно за тях.А колкото до паметника на съветската армия-софиянци станаха за смях след като 30години реват,че видиш ли комунистите били виновни за всичко,а сега ще си изберат за кмет отроче на най - върлите комунисти в комбинация с безродието на Харвардци.Да ви е честито,всичко е просто бизнес......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама