Настъпление на Глобалният юг

07:05, 29 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Групата на някои от най-влиятелните икономики в света – БРИКС, съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, провежда среща на върха, в която се обсъжда предприемането на важна стъпка към разширяване обхвата и влиянието на съюза.

Събитието се случва ден след като, в свое публично изказване, руският президент Владимир Путин придава на срещата антизападен оттенък, който останалите официални лица се опитват да избегнат.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alet Pretprius

Четирима лидери от блока, включително китайският президент Си Дзинпин, се събират в Йоханесбург на първа лична среща на групата от началото на пандемията от Covid-19. Единствено Владимир Путин не присъства, поради усложненията в пътуванията му, които заповедта му за арест, издадена от Международния наказателен съд, причинява.

Въпреки това той участва виртуално.

Вследствие на постигнат консенсус относно ръководните принципи, стандарти, критерии и процедури на процеса по разширяване на БРИСК, шест страни са поканени да се присъединят към блока.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gianluigi Guercia

От 1 януари 2024 г. Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще бъдат считани за пълноправни членове. Преди началото на годишната среща на върха в Южна Африка, повече от 40 страни изразяват интерес към възможността за присъединяване, а 23 от тях подават официална кандидатура.

Защо ни е важно?

Срещата на върха на БРИСК създава силна коалиция от развиващи се нации, които представят по-добре интересите на Глобалния юг в дневния ред на света. Въпреки че на пръв поглед е трудно да се открият общи черти между шестте страни, поканени да се присъединят към съюза, всяка от тях всъщност е влиятелна държава в своя регион.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alet Pretprius 

Включването на Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ и Египет поставя фокус върху Близкия Изток. Това предполага, че ще има сериозни геоикономически, геостратегически и геополитически последици.

От решаващо значение за предстоящото разширение са връзките, свързани с енергийния сектор. Неслучайно Китай посредничи наскоро при възстановяване на връзките между Саудитска Арабия и Иран. Роля, която традиционно би била изпълнена от страна като Съединените щати. А Индия наскоро се споразумява с ОАЕ за търговия в индийски рупии и емирски дирхам, вместо в щатски долари.

При избора на нови членове блокът взема под внимание ценообразуването на енергийните продукти и как техните страни могат да намалят своята отговорност и уязвимост по отношение цената на петрола. Значителна роля играе обстоятелството, че освен Русия, всички останали държави не произвеждат достатъчно енергия. Това ги подтиква към търсене на ефективни начини за функциониране на техните икономики.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Marco Longari

Без да бъдат засегнати от вторичните щети, съпътстващи санкционирания им партньор.

Разширяването на БРИКС отваря възможност за създаване на нови търговски пътища, чрез които членовете да могат да търгуват по-лесно един с друг, използвайки местни валути. Тази промяна увеличава потенциала за употреба на валути, различни от щатския долар. По този начин, създаването на мрежата от държави, повишава тяхната взаимна ефективност.

Отсега нататък БРИКС ще представлява по-голям дял от световното население и икономика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yeshiel Panchia

Това засега означава, че групата потенциално би могла да бъде мощен глас в реформиране договореностите на глобално ниво и силен участник в съответстващите процеси. Дали наистина ще се това ще се случи зависи от бързината, с която БРИКС ще съумее да синхронизира интересите на всяка държава членка с тези на останалите от групата.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама