Сериозни търкания между Канада и Индия

23:05, 24 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Индия призовава своите граждани да ,,проявяват изключителна предпазливост“ в Канада на фона на дипломатически спор за убийството на сикхски сепаратистки лидер. Канада предполага, че индийски агенти може да са свързани с убийството, което разгневи Ню Делхи.

,,С оглед на задълбочаващите се антииндийски настроения и политически мотивираните престъпления от омраза, всички индийски граждани в Канада и тези, който обмислят пътуване, се призовават да проявяват максимална предпазливост“, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Индия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ethan Cairns

Напрежението между Индия и Канада се изостря рязко, след като канадският премиер Джъстин Трюдо заявява, че достоверни източници свързват индийски агенти с убийството на Хардип Сингх Ниджар. Последният е член на сепаратисткото вижение ,,Халистан“ и притежава канадско гражданство.

Покушението, което се случва извън сикхски религиозен център, предизвиква възмущение сред членовете на това религиозно малцинство в Канада.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Arshad Arbab

Премиерът Трюдо обявява, че Канада ще изгони индийски дипломати. Индия оценява идеята като абсурдна и твърди, че няма нищо общо с убийството на Ниджар. Като отговор връчва петдневно предизвестие на канадски дипломат да напусне страната.

Защо ни е важно?

Извън традиционно добрите канадско-индийски отношения, спорът между двете бивши британски колонии може да застраши новосъздаващата се индо-тихоокеанска рамка от съглашения. Индия, с нейната икономическа мощ и възможности в сектора на сигурността, е възприемана от Съединените щати като регионален противовес на Китай.

В тази връзка евентуално охлаждане на отношенията с Индия може да попречи на на Канада да се присъедини към мрежата от индо-тихоокеански институции. Регионалните съюзници на Ню Делхи ще се опитат да заемат позиция, която да не се противопоставя пряко на правителството на Моди. Но и самата Индия може да блокира членството на Канада в определени групи, при така развиващата се ситуация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rajat Gupta

Канада обаче не е единствената страна, която може да загуби от възникналия спор.

Твърденията на Отава могат да навредят на имиджа на Индия като демократична държава, ангажирана с ред, основан на правила. Или по-лошо, възприемането ѝ като надежден съюзник в съревнованието с Китай.

Споровете между съюзниците са често срещани в разнообразния списък от държави, съставляващи новата индо-тихоокеанска архитектура. Правителствата обикновено възразяват на търговски политики или екологични практики. Стига търканията да не представляват заплаха за основните дипломатически отношения.

Така че спорът между Канада и Индия е уникален.

New Delhi, India 23.02.2018 Снимка: ЕПА/БГНЕС/Harish Tyagi

Сериозността на обвиненията излага на риск вече изградени икономически и демографски връзки между двете страни. А геополитическият контекст, в който се развива ситуацията, засяга всички държави по индо-тихоокеанската линия, включително и Съединените щати.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 01:10, 25 сеп 23

Индия намери наркотици в самолета на Трюдо при посещението му там преди няколко дни,Правителственият самолет беше задържан,а заТрюдо-Кастро дойде друг самолет за да го прибере.

2 Анонимен 10:27, 26 сеп 23

To jest lepsze niż jakakolwiek Viagra. Radzę każdemu spróbować chociaż raz w życiu - wielokrotnie poprawi to Twoje życie seksualne, przeczytaj sam ------ https://welcome.to/biocon

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама