Променящата се гръцка политика

18:52, 12 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Бързото издигане на Стефанос Каселакис завладява нацията. Бившият търговец на една от най-старите инвестиционни банки в света, ,,Голдман Сакс’’, е първият партиен лидер на гръцка партия, който открито признава, че е гей.

Но неговото ръководство разделя основната опозиционна партия в страната и отвежда гръцкото общество към неочаквана промяна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexandros Vlachos 

Само до преди няколко месеца Стефанос Каселакис е практически неразпознаваем, въпреки че по време на парламентарните избори е кандидат на основната опозиционна партия в страната – Сириза.

Тези дни обаче всичко се променя. След изборният триумф на тази партия, подхранван допълнително от умела кампания в социалните медии, банкер се превръща в човек и политик, за когото всички в Гърция говорят.

Аз не съм феномен – аз съм гласът на едно общество - заявява Каселакис след победата си в края на месец септември.

След като на практика се появява от нищото, сега Стефанос е лидер на Сириза.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/George Vitsaras 

Но неговото ръководство изпраща лявата партия в застой и се очаква да доведе до отцепване на една от влиятелните ѝ фракции по време на предстоящата партийна среща от най-високо ниво.

Преди пробива в политиката на родината си, 35-годишният Стефанос Каселакис е живял 20 години в Съединените щати. И именно такъв човек поема ръководството на партията, която само до преди десетилетие обвинява световната финансова система за опустошаване икономиката на Гърция.

Като добавка новият партиен лидер сключва брак с дългогодишния си партньор Тейлър Макбет и това впоследствие го подтиква да настоява за легализирането на еднополовите бракове в Гърция.

Харизматичният политик обещава данъчни облекчения за работниците, отделяне на мощната православна църква от държавата и премахване на задължителната военна служба.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/George Vitsaras 

Но въпреки цялото медийно внимание, което привлича, мнозина  се чудят какво всъщност представлява той. Гърците са объркани, защото е подкрепян както от близки сътрудници на своя предшественик, така и от жадни за промяна поддръжници на лявата Сириза. 

Защо ни е важно?

Появата на Стефанос Каселакис сигнализира за реорганизация на лявата политика в Гърция и въобще за промяна в стила на политиката на страната. Макар че според някои анализатори външният вид взима превес над съдържанието.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexandros Vlachos 

Но така или инак, избирането на бившият търговец на ,,Голдман Сакс’’ е движение посока дясно на предишното ръководство на традиционно лявата ,,Сириза“. Подобна тенденция може да бъде наблюдавана и в Европа, а и извън нея.

През последните години левицата започва да се отклонява от някои от своите основни принципи, за да придобие по-голяма привлекателност.

Стефанос Каселакис е отличен пример за проявите на тази тенденция. Основна идея в нейното приложение е, че възприемането на нови образи, не само такива с различна сексуална ориентация, но и млади и енергични хора, може да бъде от полза.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

Възходът на Каселакис идва в неспокоен момент за гръцката политика. Някои дори приписват издигането му на протестното гладуване на недоволни поддръжници на ,,Сириза“, отчаяно търсещи нова кръв.

Дали Стефанос Каселакис наистина е силата на обновлението или просто е внедрен катализатор на края на гръцката лява политика?

Ще бъде любобитно да разберем…

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexandros Vlachos 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама