Войната на Италия с мафията

07:06, 22 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Стотици са осъдени в процес, който се изправя срещу контрола на мафията в Южна Италия.

Резултатът от делото нанася удар най-престъпната група ,,Ндрангета“ и някои от нейните високопоставени членове, които имат връзки и с международните наркосиндикати.

Случаят води до разкриване на част от дълбоките връзки на мафията в Италия с международния трафик на кокаин, но също така и на част от мащаба на упражнявания контрол над местната икономика и институциите чрез влиятелни политици.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Salvatore Monteverde

Ударът на правосъдието засяга най-силно членове на престъпното семейство Манкузо, което принадлежи към известната групировка ,,Ндрангета“ и се разполага в южноиталиаския град Вибо Валентия.

Според прокурорите тя има силни връзки с други престъпни организации в Съединените щати.

Сред осъдените попадат и лейтенант от карабинерите, военната полиция на Италия, служител от местната финансова полиция, както и вече бивш регионален съветник и член на националното събрание на Демократическата партия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Igor Petyx

Четенето на присъдите на над 330-те обвиняеми продължава повече от час и обхваща различни престъпления от изнудване до пране на пари, корупция, лихварство, убийство и участие в престъпна организация. Но самият случай започва преди повече от три години, когато множество полицейски акции довеждат до ареста на повече от 330 души в Италия, Швейцария, Германия и България.

National Antimafia and Counter-terrorism Directorate 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Massimo Percossi

Операцията, която носи името Rinascita Scot, отдава почит на американски наркоагент, прекарал години в преследване на мафиотите от ,,Ндрангета“.

Защо ни е важно?

Италианските организирани престъпни групи са сред най-опасните в Европа. Силата им се състои в контролът и експоатацията, които умеят да установява на дадена територия и в дадена общност.

Понятията семейство, власт, уважение и територия се превръщат във фундаментална част за разбирането на техните взаимоотношения и престъпна динамика.

Но предвид обема, международния обхват, финансовите последици и изключително сложните логистични изисквания на днешните незаконни пазари, е погрешно да изключваме  ролята на политиците.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fabio Frustaci 

Правителствата са по-дълбоко въвлечени в тези престъпни дейности от всякога.

Настоящият случай илюстрира точно това. Постепенно широкото влияние на мафията върху управниците се разпростира и достига до най-ниските етажи на държавните структури, засягайки успешно способностите им да функционират нормално.

Говорейки за италианската мафия, в нашата представа първо изникват образите от ,,Кръстникът“. И макар част от ретро порядките на организираната престъпност все още да съществуват, за да оцелее, на Коза Ностра се налага да се адаптира към правилата на новото време.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Igor Petyx

Италианската мафия продължава да упражнява популярните от киното престъпни дейности, но сега тя е по-заинтересована от придобиването на власт, отколкото от традиционното използване на насилие и отправяне на предизвикателства към управляващите.

Съвременните престъпни групировки целят да се впишат в определени икономически рамки, създавайки дълбоки връзки с политици, държавни институции и висши ешелони от света на бизнеса и финансите.

Войната срещу сицилианските и южноиталиански престъпни фамилии датират от десетилетия. И макар тя постепенно да изчерпва властта и влиянието им, италианската мафия все още не е готова да се предаде пред закона и справедливостта.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Igor Petyx

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама