Олимпийски игри в свят на войни

21:50, 24 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:

На фона на две войни и множество конфликти по целият свят, ООН призовава за мир по време на олимпийските игри през 2024 г.  Но този път традиционният призив носи повече символизъм от обикновено.

От подиума в златистата зала на Обединените нации президентът на Международния олимпийски комитет говори за мрачна картина на света, осъждайки бича на войната и насилието. Според Томас Бах: Обществото се придвижва по спиралата надолу.

Снимка:ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

„Никога досега не сме виждали толкова много конфронтация, разделение и поляризация“.

Докато дипломати на други места в същата сграда обсъждат размяната на затворници в Газа, а военните действия в Украйна продължават, Томас Бах предлага т. нар.  олимпийско примирие.

Резолюцията, която се обновява от олимпийското ръководство на всеки две години, оптимистично призовава към прекратяване на насилието в световен мащаб. Идеята е това да се случи през седмиците на Олимпийските игри, които трябва да се проведат във Франция догодина.

Снимка:ЕПА/БГНЕС/Francis R. Malasig

В тези трудни времена - заявява Томас Бах - тази резолюция е нашата възможност да изпратим недвусмислен сигнал към света.  Да, можем да се обединим, дори по време на война и кризи.

Впоследствие резолюцията е приета с голямо мнозинство.

Защо ни е важно?

Олимпийското примирие, произлизащо от традициите на древна Гърция, в настоящето се превръща в част от ритуална прелюдия към същинската част от игрите. Подобно на запалването на факела и впоследствие на Олимпийския огън.

Снимка:ЕПА/БГНЕС/Oleg Petrasyuk 

Примирието все още има своите привърженици. Макар напоследък мнозина да гледат на него като символ, чиято възвишена концепция не се доближава до суровата реалност на геополитическия пейзаж.

В древни времена всичко е било ясно регламентирано. Съперничещите си градове-държави доброволно са спирали войните, за да позволят на атлетите безопасно преминаване към Олимпия.

Държавите-членки на МОК комитет обаче никога не са били прекалено загрижени за спазване на примирия. От своя страна самият Олимпийски комитет рядко е вдигал шум около очевидните нарушения.

Снимка:ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

Например продължителните военни действия на Съединените щати в Афганистан и Ирак обхващат множество игри, без да предизвикат силна ответна реакция. Същото важи и за други дългогодишни конфликти в Африка, Азия и Близкия Изток.

Игрите в Париж най-вероятно ще се развият на фона на две знакови войни. Дори и да желае, Олимпийският комитет отново ще бъде безсилен да осигури примирие.

Безпорядъкът на действителността предполага, че възвишената олимпийска реторика ще се сблъска челно с онези, които да нарушават правилата. И на играта и на игрите.

Снимка:ЕПА/БГНЕС/Yahya Arhab

Ясно е, че няма лесен начин за разграничаване на спорта от политиката, но призивът на МОК може да служи  като рамков договор, към който всички държави да се придържат.

Светът обаче не е способен да слуша орган, чийто авторитет просто не зачита.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама