Путин Forever!

07:08, 29 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Сигурността на резултатите от изборите за руски президент се сблъсква с несигурността на войната в Украйна. На въпрос какъв лидер трябва да замени руския лидер Владимир Путин, неговият дългогодишен говорител дава бърз и ясен отговор: „Същият“.

,,Или различен, но същият“ - заявява Дмитрий Песков, пред руската телевизия.

Той е уверен, че ако Путин се кандидатира за изборите през март догодина: Без съмнение ще спечели и ще остане наш президент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pavel Bednyakov

Малцина са тези, които се надяват Путин да не се кандидатира още веднъж. Все пак той ръководи страната под една или друга форма от 1999 г. насам. Повечето дори очакват, той да започне кампанията си още през следващия месец. И съмненията затова кой ще победи „съкрушително“ също остават минимални.

На този фон критици възразяват срещу необходимостта от избори в страна, която е във война и където повечето опозиционни лидери са или прогонени в изгнание, или хвърлени в затвора.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mikhael Klimentyev/SPUTNIK

Обаче предстоящите президентски избори имат по-особено значение.

Те ще бъдат първото (пре)подреждане на вътрешнополитическия строй след нахлуването на Русия в Украйна. При положение, че войната и мобилизацията стават все по-непопулярни, се очаква кандидатурата на Путин да бъде пряко свързана с неговата военна стратегия.

Защо ни е важно?

Това ще бъдат и първите избори, откакто Русия ревизира конституцията си, с което на практика позволява на настоящият президент Владимир Путин да се кандидатира за пети път.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergy Guneev

Населението и управляващата класа са наясно, че в страната не е имало истинско политическо съперничество от десетилетия. Държавата отдавна е в положение, при което няма разлика между истинската легитимност и нейната имитация.

Само че войната в Украйна добавя елемент на несигурност. И изборите имат потенциала да създадат проблеми на Кремъл, защото политическата система е по-уязвима от обикновено.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gavriil Grigorov

Докато Русия успява да удържи украинското контранастъпление и да организира собствените си атаки, тя жертва десетки хиляди войници. Без особен успех. Същевременно в руското общество продължава да се натрупва тревога и страх от допълнителна мобилизация.

Кремъл е наясно с тази промяна на настроенията.

И много добре си спомня как още през 2011г., десетки хиляди руснаци изпълват централните площади на Москва и други големи руски градове. Тогава протестът е срещу парламентарните избори, които смятат за фалшифицирани.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

Сега поводът е различен. Но вече е екзистенциален!

Затова предстоящите избори ще имат за цел отново да се демонстрира пред останалия свят, как всичко (все още) върви добре и Западът не е сломил Русия.

В лицето на Владимир Путин, разбира се!

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:23, 29 ное 23

Ей,много ви страхува тоя Путин?!С него лягате,с него ставате.Оставете човека да си управлява държавата.А и той обясни точно какво иска-американците да се научат да уважават Русия и тъй като няма да стане по лесния,ще стане по трудния начин.По добре се поразровете за далаверите на Байдън и компания в Украйна,ама не смеете....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама