САЩ в търсене на отговори за военни престъпления

06:15, 08 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

САЩ повдига първите си обвинения за военни престъпления, свързани с руско-украинската война. Висши представители на американските правоприлагащите органи обвиняват четирима руски войници в измъчване на американец.

Това е първият случай на обвинение въз основа на статут за военните престъпления, приет преди около 30 години.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

Обвиненията на федералния съд в щата Вирджиния, включват изтезания, малтретиране и незаконно лишаване от свобода на американски гражданин, който е живял в Украйна след руската инвазия през 2022 г. Твърди се, че четиримата обвиняеми, чиито пълни имена все още на са известни, са разпитвали, измъчвали и заплашвали да убият жертвата.

Драмата се разиграва в продължение на 10 дни, през април 2022 г. Четиримата мъже остават на свобода, с минимални шансове да бъдат заловени или предадени на американските власти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

В обвинителния акт се посочва, че двама от тях са командващи офицери на военни части от руските въоръжени сили. Другите двама, известни с малките си имена - Валерий и Назар, са военнослужещи с по-нисък чин.

Федералният съд казва, че жертвата не е участник във военния конфликт и според международното право се счита за ,,защитено лице“. 

Обвинителния акт описва смразяващи детайли. Четиримата мъже многократно нанасят удари върху жертвата и го карат да мисли, че е на път да бъде убит. В даден момент дори желаят да чуят последните му думи.

Защо ни е важно?

Обвинението на американските правоприлагащи органи е резултат от споразумение за споделяне на доказателства, което Министерството на правосъдието на САЩ и украинските им колеги сключват миналата година.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

Въпреки че правителството на САЩ често преследва случаите, в които американци са отвлечени, убити или нападнати в чужбина, досега то не е разследвало нито един от този набор случаи като военно престъпление.

Военното престъпление е специфична категория, която обозначава престъпления, които са извършени в хода на военен конфликт. Това са особено тежки нарушения на Международното хуманитарно право. Те застрашават защитени лица или обекти, като същевременно нарушават международните ценности.

Затова на извършителите се търси индивидуална наказателна отговорност.

Американското Министерство на правосъдието е упълномощено да използва тази категория от средата на 90-те години, но чак сега започва да прилага това си право.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

Вече е в ход процес по събиране на доказателства за случващото се в Украйна. Процедурите имат за цел да набавят необходимата информация на съдилищата в САЩ. На базата на нея ще бъдат завеждани дела за всички престъпления извършени срещу американци.

Развитието на почти двегодишния руско-украински конфликт изостря не само дипломатическите, но вътрешнополитическите отношения на САЩ. Темата провокира множество спорове между законодателите в американския Сенат. Все по-често се чуват обвинения, че страната не успява да предостави допълнителна помощ на Украйна. Което подронва авторитета на САЩ.

Контраофанзивата на Украйна, която се осъществява със силната подкрепа на Съединените щати, не успява да постигне очаквания резултат.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Gripas

Продължителните военни действия предизвикват търкания между Вашингтон и Киев. Под въпрос е поставена вероятността Украйна да си върне значителни количества от теорията, окупирана от Русия.

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:52, 08 дек 23

Сериозно ли!?!?А бомбардировките над Либия,Сирия,Афганистан и Югославия не са военни престъпления?Защо не питате сърбите каква беше Мадлин Олбрайт?Кой вярва на такива пиари....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама