Върховенство за правото на аборт

17:05, 06 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Франция е първата държава в света, чиято конституция официално записа правото на жените да извършват аборт. Президентът на страната Еманюел Макрон определя хода като ,,универсално послание“ и повод за ,,френска гордост“.

В исторически план абортът е узаконен във Франция още през 1975 г. Но последните проучвания на обществени нагласи показват, че над 85% от гражданите желаят и текстът на конституцията да бъде променен.

Снимки: ЕПА/БГНЕС/Emmanuel Dunand

Според тях предприемането на подобно действие гарантира допълнителна защита на жените, избрали да прекратят своята бременност.

Педи окончателното гласуване във френския парламент, министър-председателят Габриел Атал подчертава пред законодателите, че досега правото на аборт винаги е зависело от ,,милостта на вземащите решения“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Christophe Petit Tesson

,,Предприемайки подобно действие, отправяме послание към всички жени. Тялото ви ви принадлежи и никой не може да решава вместо вас“, добавя той.

Разбира се, не всички одобряват промяната. Критиците смятат, че преразглеждане на основополагащия документ само по себе си не е грешно, но е ненужно. Според тях президентът на Франция се е опитва да извлече полза от каузата за своите предизборни цели.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ludovic Marin

Всъщност, корекцията във френската конституция до голяма степен е повлияна от последните събития в САЩ.

Върховният съд там реши да премахне правото на аборт от законодателството на страната. В допълнение, властите упълномощиха отделните щати да възпират жените от извършване на подобни процедури.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Chris Kleponis

Защо ни е важно?

Поправката на френската конституция е повратна точка в живота на поколения жени. По целия свят. Тя превръща аборта в гарантирана свобода, защитавана от законите на държавата.

Френските власти вече много трудно ще могат да оказват влияние върху избора на жените. Единствено препятствие би било само тълкуването на думата ,,гаранция“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Christophe Petit Tesson

Независимо от това, Франция показа на другите държави, че правото на аборт вече не е само опция. Че е възможно да бъде и преимущество в едно реално демократично управление.

Няма непреодолими барикади, когато успееш да мобилизираш обществото. Особено ако то е френското. И наследниците на революцията за пореден път доказаха тезата, че в зависимост от натиска, всяка система може да се пропука.

Или да се развива!

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Christophe Petit Tesson

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 jesous 14:01, 07 мар 24

Google is paying 90 to 100$ per hour! Work for few hours and have longer with friends & family. On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :-
.
CHECK IT:→ →www.fb.salaryoption1.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама