Кинсианера

21:20, 29 мар 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Всички обичаме да празнуваме рождени дни, нали? Повечето хора с нетърпение очакват цяла година специалния момент. Всичко е забавно и вълнуващ, особено ако включва изненади.

Но замисляме ли сте, кой е бил най-важният рожден ден? Може би 10-ият или 18-ият, когато посрещаме зрелостта?

За всеки, особено в България, отговорът е различен. Но, ако попитате някое латиноамериканско момиче, то най-вероятно ще ви отговори, че най-наситеният с емоция рожден ден е бил петнадесетият или т.нар. Кинсианера.

Снимка: PIXABAY/Aaron Cabrera

Името на празника - ,,Quinceanera“, произлиза от испанските думи за петнадесет - ,,quince“ и години - ,, años“. Според латиноамериканската традиция с настъпването на тази възраст започва преходът на момичето от детството към женствеността. Поради това събитието задължително е съпроводено от бухнали рокли, лъскави аксесоари и хореографирани танци.

Благодарение на американските сериали наименованието на тази традиция вече се прокрадва и у нас. Но какво всъщност представлява този празник?

Снимка: PIXABAY/Milton Huallpa

Идеята зад Кинсианерата има многовековна история. Затова денят е комбинация от ритуали на маите и християнски вярвания. Изборът на числото 15 не е случаен. Някога маите са имали средна продължителност на живота около 30 години. Те са смятали, че 15-годишната възраст е съвсем нормална за влизане в зрялата част от живота. В разцвета на силите си те са се женели и са създавали семейства.

Според легендите първоначално момичетата са били изпращани да изучават историята и традициите на своя народ, за да се подготвят за брачния живот. След това се завръщали в своите общности, за да отпразнуват петнадесетия си рожден ден и да започнат семеен живот.

Постепенно, по време на колонизацията, тази древна традиция е започнала да се смесва с християнските вярвания. Божията роля е станала все по-значима причина за нейното честване, заедно с тази на църквата.

Снимка: PIXABAY/Mredy Martinez Enamorado

Това превръща Кинсианерата в социално събитие, на което момичетата се „представят“ на обществото. По този начин семействата заявявали, че дъщерите им са готови за женитба.

Но в наши дни традицията на Кинсианерата е още по- усложнена.

Семействата инвестират значително време, усилия и ресурси в планиране на всеки детайл от събитието. От избор на идеално място, до изработване на обемни рокли и координиране на религиозните ритуали. Не се пренебрегва нито един момент от събитието.

Снимка: PIXABAY/Milton Huallpa

Въпреки това Кинсианерата все още се почита като празник на живота. За повечето девойки в Латинска Америка това е начин за отпразнуване на един житейски преход. На едно момиче от дете към сеньорита.

Латиноамериканската традиция съхранява наследството и ценностите на няколко култури и ни показва по-какъв начин те се променят във времето. Докато младите жени обличат елегантните си рокли и танцуват традиционния за събитието валс, те не само почитат миналото си, но и стъпват смело в бъдещето си.

Затова значението на Кинсианерата се простира далеч отвъд пищните празненства.

Снимка: PIXABAY/mcardec

 

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама