Наградата БАФТА, която бе посветена на Христо Грозев

19:26, 20 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

,,Искаме да посветим тази награда на Христо Грозев, нашия български маниак с лаптоп, който не можа да бъде с нас тази вечер, защото животът му е застрашен от руското правителство и (президента) Владимир Путин.“ Това са думите на продуцента Одеса Рей, след като екипът, създал ,,Навални“ получи отличието за най-добър документален филм на британските награди БАФТА.

В последствие Христо Грозев съобщи, че той и семейството му не са били допуснати до церемонията заради възможен ,,риск за сигурността“.  В края на миналата година той бе обявен за международно издирване от Русия. Това е следствие от участието на разследващия журналист в създаването на документалния филм за руския опозиционен лидер Алексей Навални. Заедно с колегата си Мария Певчих, също разследващ журналист, разкриват подробности за заговора за отравянето на Навални и за намесата на Русия в случая. 

Снимка: EPA/BGNES

Филмът е отличен с още редица награди и е номиниран за ,,Оскар“. 

По случая изявление направи и полицията в  Лондон. Според тях допускането до събитието на Христо Грозев зависи единствено от организаторите. Силите на реда могат да се намесят само с даване на препоръки или ако са обезпокоени от наличието на ,,враждебни намерения на чужди държави“ на територията на Великобритания. Въпросът е разгледан и от консервативния депутат и председател на комисията по външна политика на страната – Алиша Киърсн. В ,,Туитър“ тя посочва: ,,Повдигнах въпроса пред министрите – не сте риск за сигурността“.

Снимка: PIXABAY

Продуцентът Одеса Грей коментира също, че Христо Грозев се е отказал от всичко, за да разкаже тази история и много други, които заслужават да бъдат показани.

Защо ни е важно

Важно е да познаваме последствията от свободата си на изразяване. Възможно е един ден да бъдем поставени пред избор, чиято цена е собственият ни живот. Необходимо ли е? Не, но се случва. Злодеят отново е Русия, но в тази история участват и много други герои. Сами  избираме чия истина да последваме и какъв ,,риск за сигурността“ да поемем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама