Арсеналът на една съвременна война

20:00, 23 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Служители на Google организираха протест в офисите на технологичния гигант в Ню Йорк, Калифорния и Сиатъл. Те протестираха срещу сключването на договор за 1,2 милиарда долара между израелското правителство и техния работодател.

Известен като Project Nimbus, съвместният договор между Google и Amazon, подписан през 2021 г., има за цел да предостави облачни технологии, изкуствен интелект и други дигитални услуги на израелското правителство и неговите военни.

Но предвид развоя на войната в Газа, протестиращите твърдят, че имат право да знаят как ще бъде използван техния труд.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MOHAMMED SABER

Служителите на технологичния гигант се опасяват, че разработките им може да бъдат използвани за нанасяне на удари върху невинни хора. Те са предвождани от сдружението No Tech For Apartheid, което се противопоставя на проекта още от самото начало. 

В резултат поне десет души бяха арестувани по време на седящ протест в офисите на Google в Ню Йорк и Сън Вали. А малко по-късно 28 специалисти бяха уволнени заради "нарушаване кодекса на поведение" и "политиката за тормоз, дискриминация и отмъщение" на компанията.

"Имаме култура на жизнен и открит диалог, която ни позволява да създаваме невероятни продукти и да превръщаме страхотните идеи в действия. Много е важно да съхраним това.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JOHN G. MABANGLO

Но в крайна сметка ние сме на работно място и нашите политики и очаквания са ясни. Това е бизнес, а не място, където действаме по начин, който смущава колегите или ги кара да се чувстват несигурни.

Намираме се в твърде важен момент, за да се разсейваме", коментира главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай.

Защо ни е важно?

В условията на война, наличието на високотехнологични инструменти се превръща в унищожително оръжие. И предоставянето им на израелското правителство ще има катастрофални икономически и инфраструктурни последици за Палестина.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YURI GRIPAS

И въобще, участието на огромна технологична компания като Google в израело-палестинския конфликт поражда камара морални дилеми.

Компанията вече оказва влияние върху военния развой на събитията. Разбирай, върху продължителността на живота в региона.

От събиране на разузнавателна информация и наблюдение, до поддържане на публичните комуникации. Способността на Google да моделира информационните канали и платформи допринася за популяризиране на определени позиции и маргинализиране на други.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ABIR SULTAN ANP

А в един толкова унищожителен и религиозно натоварен конфликт като този в Газа, залозите за това каква информация ще бъде разпространявана са екзистенциални.

Да, разработките на Google не представляват оръжие в традиционния смисъл на думата. Но веднъж попаднали в грешни ръце, те са способни да нанесат много повече щети от всички ракети. И това дава изключително предимство за правителството на Нетаняху.

Или както казва самият изпълнителен директор на Google: Намираме се в твърде важен момент, за да се разсейваме…

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:11, 25 апр 24

Тест

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама