Децата Индиго

18:00, 27 апр 24 / Свят Шрифт:

През последните десетилетия концепцията за децата Индиго владее въображението както на родители и учители, така и на отявлени индивидуалисти.

Оформяйки възприятията им за детството, тази теория оставя значителен отпечатък върху нагласите на няколко поколения към човешката неповторимост и духовност.

Снимка: PIXABAY/MARJAN MENCIN

Идеята, че съществуват деца, които притежават по-специфично ниво на интелигентност, възниква през 70-те години на миналия век. Тогава парапсихологът и духовен съветник Нанси Ан Тапе за пръв път популяризира твърдението, че с появата на новото поколение ще настъпи значителна промяна.

По-късно, през 90-те години, тезата ѝ се повтаря в книгата на Лий Каръл и Джен Тоубър,  ,,Индиговите деца: Новите деца пристигнаха“.

Според Тапе въпросните деца притежават аура с цвят на индиго. Нейното наличие доказва, че те се отличават със специални духовни и психологически качества.

Снимка: PIXABAY/MACEY

Впоследствие на „избраните“ деца се преписват и допълнителни качества. Някои ги смятат за волеви, независими и духовно осъзнати. Други твърдят, че притежават повишена интуиция и чувствителност към енергии и емоции.

Всичко това позволява на индиговите деца да разбират неща отвъд обикновените сетива. Освен това те са дълбоко емпатични, показвайки състрадание и загриженост към другите още от ранна детска възраст.

Привържениците на теорията предполагат, че тези индивиди са дошли на Земята с определена мисия или цел. Те им отреждат роля на катализатор за положителна промяна и духовна еволюция.

Снимка: PIXABAY/MICH HOOKER

Масовото убеждение е, че децата Индиго се появяват, за да предизвикат остарелите системи, да насърчат автентичност и почтеност в крайна сметка - да проправят път към създаване на състрадателно и добронамерено общество.

Въпреки множеството последователи в определени духовни и Ню Ейдж кръгове, концепцията се сблъсква със силна критика. Скептиците твърдят, че чертите преписвани на индиговите деца често могат да се обяснят с нормални вариации в личностните характеристики и възпитанието.

Някои дори предупреждават, че категоризиране на деца въз основа на субективни критерии създава нереалистични очаквания и рискове стигматизация.

Снимка: PIXABAY/PRETTYSLEEPY

Макар идеята за индиговите деца да предизвиква определени социални противопоставяния и досега, нейната поява възобновява разговорите за човешкия потенциал и разширяващото се съзнание на човечеството.

В Америка, в Европа, включително в България.

Оспорвайки конвенционалната представа за детството и израстването, теорията насочва общественото внимание върху много значими теми - индивидуалност, духовност и взаимосвързаност на човешкия живот.

Идеята за децата Индиго подчертава цялото многообразие в трактовките на човешкия опит. А концепцията на Нанси Ан Тапе поне е свидетелство за постоянния стремеж към разгадаване на невидимите сили, които оформят живота ни.

Снимка: PIXABAY/GERD ALTHMANN

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама