Made in Holland

18:00, 07 май 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Вероятно обстоятелството, че Нидерландия е призната за една от най-големите "фабрики" на екстази и амфетамин в света, не е изненадващо предвид либералната политика на страната.

Нарастващото влияние на бандите и насилието покрай трафика, провокират европейските органи за сигурност да предупреждават, че страната се превръща в "наркодържава"

За да придобием по-добра представа за настоящето обаче, е необходимо да се върнем малко назад.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RAMON VAN FLYMEN

Нидерландската индустрия за синтетични наркотици се заражда в края на 60-те години на миналия век с разпространението на амфетамините. Постепенно тенденциите се променят и на мода през 80-те става приемането на екстази. Страничните ефекти водят до бум на хаус музиката и процъфтяване на търговията с меки наркотици.

С помощта на техническия опит и развитието на комуникационните средства марката "Made in Holland" се превръща в еталон за качество и надеждност на черния пазар. Търсенето нараства и произведените наркотични вещества се превръщат в стока за износ.

Към днешна дата около 80% от нидерландската продукция се озовава някъде другаде. В Европа, Югоизточна Азия или Австралия. Естествено, това оказва влияние на цените. Ако в Брабант едно хапче екстази се продава за 2 евро, то в Австралия неговата цена достига 25 евро.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SEM VAN DER WAL

Според доклад на Агенцията на ЕС по наркотиците (https://www.emcdda.europa.eu/publications/edr/trends-developments/2019_en) само за една година, в периода от 2016-2017 г., броят на лабораториите за екстази на територията на Съюза са се увеличили с 10 обекта.

Специфичното обаче е, че всички 21 лаборатории са били на нидерландска територия.

А в доклад от 2018г. (https://www.politiebond.nl/assets/Noodkreet-Recherche-DEFINITIEF-20-feb-2018.pdf) , самите нидерландски власти признават, че търговията с наркотици в страната се поддържа от силна престъпна мрежа. Това, според тях, прави обществените институции уязвими от проникване на пари и влияние.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SEM VAN DER WAL

"С настоящите ресурси само една от 9 престъпни групи може да бъде разбита", се посочва в доклада. "Следователите ежедневно се сблъскват с дребни престъпници, превърнали се в богати предприемачи. Те се "настаняват" в хотелиерската индустрия, пазара на жилища, малкия бизнес и туристическите агенции".

Глобализацията направи международната търговия с наркотици все по-доходоносна, професионална, конкурентна и безмилостно жестока. На този фон пристанището в Ротердам, се е превърнало в световен център за дистрибуция. И въпреки че нидерландските власти непрекъснато увеличават усилията в борбата с наркотрафика, те трудно смогват на практически индустриалното производство.

В известен смисъл може да се каже, че Нидерландия е идеален център за процъфтяване на търговията с наркотици. Със своята обширна транспортна мрежа и близост до редица доходоносни пазари, тя предоставя прекрасни условия за активен трафик.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/REMKO DE WAAL

Същевременно подходът на държавата се основава предимно на прагматизма и на идеята за минимализиране на вредите от наркотиците. Именно поради това от 70-те години на миналия век нидерландското правителство налага толерантно отношение спрямо меките наркотици и строги разпоредби за твърдите.

Това условно разделя пазарите, но не намалява производителността и разпространението, като в някои случаи дори ги благоприятства. Все още е рано да се определи до каква степен този модел на действие може да бъде ефективен или контрапродуктивен.

Известният писател и разследващ журналист Роберто Савиано, който изследва света на организираната престъпност, определя влиянието на мафията в Амстердам като много сериозно.

"Съществуването на множество кланове по цял свят се дължи на факта, че Нидерландия е едно от най-важните транзитни пристанища. Те знаят, че всеки, който контролира Нидерландия, притежава една от артериите на световния пазар", казва той пред вестник Volkskrant.

Останки след експлозия в нарколаборатория, разположена в жилищна кооперация в Ротердам

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JEFFREY GROENEWEG

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама