На война като на война

06:50, 20 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

За да запълни критичния недостиг на фронтовата линия, Украйна реши да освободи повече от 2750 мъже от украинските затвори. По план лишените от свобода за търговия с наркотици, кражба на телефони и извършване на въоръжени нападения трябва да бъдат назначени във високорисковите щурмови бригади.

Въпреки че украинският парламент има одобрен нов закон да мобилизацията, насочен към наборната военна служба, законодателството все не успява да осигури достатъчно нови войници. Същевременно украинският Генерален щаб продължава да търси годни бойци навсякъде където може.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Това включва преназначаване на някои служещи от тила на бойни позиции и набиране на затворници.

Не всички престъпници обаче отговарят на изискванията. Тези, които са убили повече от един човек, извършили са актове на сексуално насилие или са нарушили законите за национална сигурност, се считат за недопустими.

Освен това всеки затворник, който се записва за фронта, трябва да е в добра физическа форма, да премине психологически изпит и да не е по-възрастен от 57 години. Това ще позволи да служи поне три години, преди да достигне възрастта за освобождаване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLEG PETRASYUK

Украинските служители настояват, че програмата за освобождаване от затвора е конституционна, етична и практична по време на война. За разлика от Русия, която стана пионер в набирането на престъпници за наемната група ,,Вагнер“, осъдените в Украйна ще бъдат използвани само в официалната армия и ще имат същите права и задължения като редовните войници. 

Защо ни е важно?

Използването на затворници повдига въпроси относно доброволността, естеството на съгласие и потенциалните рискове от поставяне на лица с криминално минало на отговорни и властови позиции. Тяхното присъствие на бойното поле може да доведе до оперативни рискове и потенциално да увеличи броя на цивилните жертви или на инцидентите, породени от неправомерно поведение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Изправена пред екзистенциална заплаха, Украйна използва нетрадиционен метод, приоритизирайки  необходимостта от защита пред моралните и етични съображения на международната общност.

От друга страна, за много затворници възможността да се борят за страната си може да осигури усещане за цел, както и определен вид рехабилитация. Мобилизацията на престъпници може да се разглежда като форма на социална реинтеграция. С нейна помощ бившите вече затворници могат да изкупят миналите си грехове. И едновременно с това да защитят живота на хиляди невинни и беззащитни граждани.

Идеята за мобилизация на лишени от свобода не е нова. Тази практика е болезнено напомняне за бруталната реалност на войната и извънредните мерки, до които нациите прибягват в борбата за оцеляване. И няма как да е лишена от определени цивилизационни дилеми.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ADAM VAUGHAN

А доколко амнистираните престъпници на Украйна ще деморализират или подпомогнат бойните действия, в крайна сметка зависи от националното им самосъзнание. Без да споменаваме контрола на държавата.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама