Краят на "Макронизма"

06:10, 03 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Една ера в политическия живот на Франция приключи. Седемгодишното господство на националната политика, водена от президента Еманюел Макрон, беше спряно от сериозното поражение на неговата партия, по време на първия тур от изборите за долна камара на парламента.

Предизвиквайки предсрочното гласуване, държавният глава не само разпусна парламента, но и ефективно постави край на центристкото движение, известно още като "Макронизъм".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/LAURENT GILLIERON

Сега политическите лидери в страната се опасяват, че резултатите от гласуването ще доведат до сформиране на дясно популистко правителство. Защото "Национален съюз" спечели 33,1% от гласовете, докато левият алианс се нареди след него, с 28%. А "Възраждане" на Макрон се оказа с едва 20,76%.

"Целта ми е да бъда министър-председател на всички французи. Особено, ако решат да ни доверят гласовете си", заяви 28-годишният лидер на "Национален съюз" - Жордáн Барделá, докато беше приветстван за победата от своите верни привърженици.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MOHAMMED BADRA

Обикновено вотът във Франция се провежда непосредствено след президентската надпревара. Затова резултатът обикновено се оказва в полза на партията, спечелила президентския пост.

Но през последните години тази тенденция доведе до значителен спад в избирателната активност. Просто много граждани започнаха да смятат, че така резултатите са предрешени.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/TERESA SUAREZ

Настоящите предсрочни избори обаче се оказаха различни. Процентът на избирателната активност в неделя достигна 67%. Което е много повече от отчетените 47.5% през 2022 г. Според наблюдатели този скок отразява не просто големия интерес към оспорваната надпревара, но и силната вярата на гласоподавателите, че този път техният вот ще доведе до промяна. Още по време мандата на Макрон.

Защо ни е важно?

Със своите широки правомощия в държавното управление, президентството представлява една от най-влиятелните политически институции във Франция. Въпреки това значителна част от промените във вътрешната политика на страната, както и нейното законодателство, изискват одобрението и на парламента.

Най-вече на неговото Национално събрание, което всъщност беше обект на изборите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHRISTOPHE PETIT TESSON

За разлика от Сената, който е горната камара на френския парламент, членовете на Националното събрание, тоест долната камара, се избират пряко от народа и имат правомощия дори да свалят дадено правителство, при вот на недоверие.

Освен това, долната камара има по-голяма свобода на действие по законодателна линия и разполага с последната дума, когато двете камари не са съгласни по даден въпрос. Така, съставът на Националното събрание определя начина, по който функционира цялата страна.

В контекста на настоящите избори - ако в долната камара влезе ново мнозинство от депутати, които се противопоставят на френския президент, той ще бъде принуден да назначи някой от своите политически противници за министър-председател.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YOAN VALAT

А наличието на подобно "съжителство" ще промени значително вътрешната и впоследствие ще обърка външната политика на Франция. Като междувременно оспори авторитета на нейния президент.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама