След победата на лейбъристите

21:35, 07 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Лейбъристката партия постигна решаваща победа на общите избори в Обединеното кралство. Това бележи генерална промяна в политическия пейзаж на страната. Под ръководството на сър Кийр Стармър лейбъристите успяха да преобърнат цяло десетилетие господство на консерваторите.

И сега обещават нова посока за нацията.

Резултатът е най-голямото отклонение на обществената позиция, в посока на лейбъристите, от избора на Тони Блеър през 1997 г. Настоящият триумф е категоричен, защото партията спечели 410 места в Камарата на общините. Което ѝ дава значително мнозинство спрямо консерваторите, които взимат едва 174 места.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHRIS J. RATCLIFFE

През изминалите седмици, в дневния ред на предизборната кампания, лейбъристите залагаха предимно на темата за справяне с климатичните промени. Заедно с амбициозни планове за преход към зелена икономика. Те предполагат значителни инвестиции във възобновяема енергия, създаване на зелени работни места и преобразуване на жилищата в енергийно ефективни.

Освен това лейбъристите се ангажират с възстановяване на международните позиции на Великобритания след Брекзит. Чрез външна политика, поставяща акцент върху дипломацията и човешките права.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ADAM VAUGHAN

Към момента поддръжниците на партията се радват на перспективата за прогресивна промяна и край на дългогодишните строги регулации. Критиците обаче остават скептични относно осъществимостта на амбициозните лейбъристки планове, особено в контекста на крехката глобална икономика​.

Защо ни е важно?

Резултатите от изборите отразяват широко разпространеното недоволство на избирателите от начина, по който правителството на консерваторите се справяше с икономическите и социалните въпроси.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NEIL HALL

Затова и кампанията на Лейбъристката партия успя да отекне сред избирателите - чрез фокусиране върху съживяване на обществените услуги и справяне с икономическото неравенство.

Стратегията на  Кийр Стармър за умерена и прагматична визия, подобна на новите лейбъристи от времето на Тони Блеър, се оказа ключова за привличане на широката база гласоподаватели. Включително измежду тези, които бяха разочаровани от статуквото.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/TOLGA AKMEN

Смесвайки опитни политици с нови лица, лидерът на лейбъристите сигнализира едновременно за промяна и приемственост.

Успехът на амбициозната програма на Кийр Стармър ще зависи най-силно от способността на лейбъристите да прилагат политиките си ефективно. Това би им осигурило устойчива обществена подкрепа.

Нещо много важно, защото новото правителство ще трябва да се оправя с икономическото възстановяване след пандемията, регионалните различия и обтегнатите отношения с Европейския съюз.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ANDY RAIN

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама