Турнето на Моди

22:30, 09 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Министър-председателят на Индия, Нарендра Моди, е на важно посещение в Русия. Това е първата му официална визита в страната от началото на военната офанзива в Украйна.

По време на посещението си Моди ще участва в 22-рата среща на върха между Индия и Русия. Тя се провежда в Москва по покана на президента Владимир Путин.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SERGEI BOBYLOV

Основният дневен ред включва дискусии относно перспективите за по-нататъшно развитие на традиционно приятелските руско-индийски отношения. Както и неотложни международни казуси, плюс регионални въпроси от взаимен интерес.

Очаква се бизнес връзките да бъдат централна тема на срещата.

Лидерите ще разгледат целия спектър от двустранни отношения, като се фокусират върху търговско-икономическите ангажименти. Напоследък Индия се превърна в решаващ пазар за износа на руски петрол. Това помага на Русия да компенсира загубите от западните пазари, причинени от европейските санкции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GAVRIIL GRIGOROV

След ангажиментите си в Русия премиерът Моди по план ще пътува и до Австрия, отбелязвайки първото посещение на индийски министър-председател в европейската нация от 41 години.

Във Виена Моди ще се срещне с австрийския президент Александър Ван дер Белен и канцлера Карл Нехамер. Очаква се обръщение към бизнес лидери от двете страни и дискусии за подобряване на двустранните отношения.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SERGEI ILNITSKY

Пътуването на индийския премиер представлява част от мащабен план за укрепване глобалните партньорства на Индия. Целта е азиатската страна да се ориентира в сложния геополитически пейзаж, белязан от конфликта в Украйна и променящите се съюзи.

Но и да осветли точната позиция на Индия относно конфликта в Украйна и отношенията ѝ с Русия. Защото чрез поддържане на неутралитет и ангажиране едновременно със западни и руски субекти, досега Индия демонстрираше стремеж към защитата на своя суверенитет при вземането на решения, като същевременно максимизираше националните си интереси.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SERGEI BOBYLOV

Посещението в Москва подчертава стратегическото значение на отношенията между Индия и Русия, които в исторически план се характеризират със силни връзки в ключови сектори, особено тези на отбраната и енергетиката.

Настоящата срещата е нова възможност за укрепване на тези отношения и за проучване на нишите за сътрудничество в различни сектори - инфраструктура, високи технологии и космическо пространство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GAVRIIL GRIGOROV

От друга страна, виенската част от турнето на Моди осветлява амбициите на Индия да се превърне в ключов играч в глобалната геополитика. Партньор, целящ да се ангажира, главно икономически, с различни сили, докато привидно се застъпва за мир и стабилност.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама