Съдружници по неволя

05:35, 17 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Външният министър на Полша Радослав Шикорски съобщи, че Варшава обмисля предложение на Киев за сваляне на руски ракети, насочени към полската територия. Но само докато са в украинското въздушно пространство.

Опцията е част от споразумение за съвместна отбрана между двете страни, подписано по-рано тази седмица.

„На този етап това е само идея. Но нашето споразумение гласи, че ние трябва да проучим начините за нейното осъществяване“, заяви външният министър Сикорски във Вашингтон.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RADEK PIETRUSZKA 0717

Той допълни, че към момента има регистрирани случаи, в които руски ракети, изстреляни от района на Санкт Петербург към украински цели, са пресичали Беларус и са навлизали в полското въздушно пространство за около 40 секунди.

Според него подобни актове дават достатъчно основание за ответна реакция.

Предложението предизвика сериозен дебат в Полша. Поддръжниците твърдят, че вземането на превантивни отбранителни мерки е от съществено значение за националната сигурност, особено предвид историческия опит на Полша с агресията, идваща от изток.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/

Според тях сътрудничеството с Украйна ще подобри отбранителната система на Полша, затвърждавайки нейната роля в НАТО.

Противниците обаче предупреждават, че тези действия могат да провокират военен отговор от страна на Русия. Те настояват за дипломатически решения и смятат, че Полша не трябва да поема отговорност за евентуална ескалация в региона.

Защо ни е важно?

През последните няколко години геополитическият пейзаж на Източна Европа се характеризира със значителна нестабилност, главно заради руската самоувереност и зациклилия конфликт в Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

На този фон едно добронамерено сътрудничество между Украйна и Полша се очертава като възможно решение за промяна в баланса на силите.

Поне в региона.

Партньорство, основано на общи интереси и исторически връзки, обещава да укрепи не само сигурността и стабилността на двете нации, но и да повлияе на източноевропейската геополитика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MARTIN DIVISEK

Заявявайки единен фронт, Украйна и Полша могат да упражнят по-голямо влияние в рамките на международни форуми като Европейския съюз и НАТО. Силна позиция на Полша в тези организации би помогнало за засилване гласа на Украйна и за гаранция, че нейните интереси ще се вземат предвид в по-големи дискусии относно европейската сигурност.

Разбира се, партньорството между двете страни ще бъде и средство за противовес на руските усилия за доминация в региона.

В крайна сметка тясното сътрудничество между Украйна и Полша е категорична заявка, че източноевропейските нации са способни и решени да устоят на руския натиск.

Независимо от неговата форма и интензитет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RADEK PIETRUSZKA

 

 

 

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:00, 17 юли 24

Само глупаци могат да решат да се качат на потъващ кораб?!Руснаците просто си изграждат буферна зона между тях и НАТО на територията на Украйна,след като натовците бяха достатъчно нагли да строят военни бази и биолаборатории на самата граница с Русия на 10000 км от американска територия.Поляците,както и другите европейски държави този проблем не ги засяга и никой няма да ги напада.Но след като веднъж си изпратил бумеранга 100%е сигурно,че ще върне и ще ги удари право в челото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама