Пет годишни времена или жената като стихия

08:36, 25 фев 23 / Култура Шрифт:
Катерина Хапсали

Новият роман на Валентина Мизийска отново дълбае във вечната тема за сложните човешки взаимоотношения и любовта, от която спасение няма.

Пишейки това заглавие, най-инстинктивно изпод пръстите ми първо бе излязло следното: „или жената като природно бедствие“. После, разбира се, го поправих на „стихия“, тъй като може иначе да прозвучи обидно, извадено от контекста.

Но в новия роман „Пет годишни времена“ (издателство Enthusiast) на Валентина Мизийска, която познаваме от дебютната й книга „Трети шанс“, главната героиня е именно това – едно уж крехко, деликатно и красиво създание, което обаче може да се превърне и в истинско природно бедствие за мъжете, които го обичат. А образът на Стела е изграден именно така: да бъде онази фатална млада жена, която не си дава винаги сметка за последствията, които самото й присъствие в света предизвиква. Нещо като „ужасното дете“, което може да ви прелъсти и да посее трупове след себе си, без изобщо да проумява силата си. И без да го желае.

Аз лично обичам такива героини, които сякаш игнорират силния мотор, задвижващ иначе крехкото им тяло. И не осъзнават докрай страстите, които предизвикват не просто с визията и аурата си,но и с различните си таланти и душевност. Особено когато говорим за творец, а Стела е потопена в света на изкуството, рисуването, нееднозначните нюанси на живота...

Четирима мъже и Стела, четири годишни времена и една стихия, гарнирани с драматични ситуации, с вина и срам, с компромиси и прекрачването на всякакви граници, както и с онзи извечен, дълбоко човешки морал, който някак държи мирозданието събрано – да не се разпадне.

Казват, че най-важните уроци в този живот човек ги учи по метода проба-грешка, а в тези 500 страници, в които проследяваме израстването на едно момиче, и пробите, и грешките са особено болезнени. Историята е разказана в обратна хронология – от последния запленен от Стела мъж, до онази разтърсваща любов, която повечето хора срещат в дълбоката си младост и винаги остава като някакъв аршин за всички следващи.

„Пет годишни времена“ е сръчно написан роман, с отношение към детайла. Ясно личи желанието на авторката да създаден един истински пълнокръвен образ на града, в който действието основно се развива – София, но същото  внимание към описанията и живата плът на местата, из които сюжетът криволичи, се усеща през цялата книга, включително когато действието отскача до Острова.

Романът е пълнокръвен, често навяващ постмодерна меланхолия, но в крайна сметка литературата винаги се оглежда в живота, а връзките в съвременния свят са сред наистина инфарктните точки в обществото. Самота, неразбиране, отчуждение, забранени или забравени страсти, усещане за безсмислие, бърза загуба на интимността и дори поставяне под въпрос на идеята за майчинството – от всичко това може да си вземете с пълни шепи в „Пет годишни времена“.  

Едно е сигурно: Валентина Мизийска успешно прескочи „капана на втория роман“ и затвърди намерението си да бъде част от съвременната българска литература.

Очаквайте скоро интервю с авторката в подкаста ни КултурКаст.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Юлия Генчева 20:43, 05 мар 23

Изключително добро представяне на тази прекрасна книга

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама