Политиката във фантастиката и фантастика в политиката

06:50, 13 апр 23 / Култура Шрифт:
Станислав Бояджиев

Може ли четенето на научна фантастика и фентъзи жанра да способства за по-вярното осмисляне на действителността? Или пък гледането на филми с подобно съдържание?

На пръв поглед въпросът изглежда абсурден, но ще направим грешка, ако дадем отрицателен отговор. Вместо да ограничават читателите при възприемането на реалността такава, каквато е, измислените истории и светове разширяват възможностите за решаване на ежедневни проблеми, както и за създаване на нови планове за бъдещето. Още повече, че сценариите за последното могат да бъдат открити сред страници, съчинени от писатели с голяма фантазия.

Източник: Wikipedia/Bill Peloquin

Силата на този вид литература е, че заобикаля реалния свят и потапя читателя в завладяващи истории, касаещи сериозни социални и политически проблеми. Обстановката и героите са необикновени, но именно тук се крие обяснението за тяхната стойност и въздействие. Това е особено важно за младите хора, чието критично и гъвкаво мислене може да бъде обогатено и да изгради устойчивост и креативност, каквито всекидневието и реалността често не могат да произведат. В поредици като „Хари Потър“ и „Игрите на глада“ те имат пример как техни връстници се борят за решаването на социални, икономически и политически въпроси, но в условия и време, които предлагат удобна дистанция. Комфортно настанени във фантазиите, читатели и зрители могат да открият различни начини за справяне с предизвикателствата на действителността.

Често подобен вид литература съдържа предупреждение за очаквани от автора неблагоприятни и дори зловещи събития в бъдещето. Драстичен пример за не едно поколение е романът на Джордж Оруел „1984“. Сюжетът ни потапя в дистопичен свят, който е обратен на утопиите, предполагащи идеално общество и живот в хармония, щастие и мир. В „1984“ читателят се озовава в тоталитарна държава, където на героя е отнета индивидуалната свобода, а репресията, пропагандата и контролът върху информацията се извършват от правителството на Партията. Основната фигура е всевиждащият Биг Брадър. Той е този, който олицетворява отрицанието на отделната личност в името на колективното благо. Биг Брадър контролира живота на хората, наблюдавайки действията и мислите им чрез система за наблюдение, до голяма степен възможна в наши дни. Неприятен свят, в който независимата мисъл е престъпление, което се  преследва от Полицията на мисълта.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sebastien Nogier

На другия полюс е филмът на Чарли Чаплин „Диктаторът“. При щастливо за бъдещето на човечеството стечение на обстоятелствата двамата главни герои разменят ролите си – облечен в униформата на диктатора се оказва обикновен човек. Принуден е да държи реч, в която за огромно изумление на публиката се отказва от амбицията си за власт и се превръща в рупор на свободата и демокрацията. Хората научават за неговите идеи за равенство и братство, намиращи истински смисъл в определението "човечност". Мирът и любовта се превръщат в неговата цел. Посланието на филма е недвусмислено – авторитарните режими могат да бъдат преодолени само чрез обединяване и солидарност, а не чрез насилие. Подчертани са ценностите на свободата на словото и на правата на човека. Демокрацията е издигната като най-важния инструмент за постигане на мир и благоденствие на обществото. От екраните на киносалоните Чарли Чаплин предупреждава зрителите: „Не се оставяйте да бъдете подведени от фалшиви пророци, които се опитват да ви учат с лъжите и уверенията си. Но вярвайте в себе си и в собствените си способности и се доверете на мъдростта на хората и в силата на човешкото достойнство.“

Снимка: ЕПА/БГНЕСDennis M. Sabangan

Чрез високите образци на литературата и киното не е трудно да разберем, че общоприетото схващане, че те са само за развлечение и бягство от действителността, е напълно погрешно. Научната фантастика насърчава човешкото съзнание към нови хоризонти в науката и технологиите. Невъзможното днес ще е възможно в бъдеще. А магичните и фантастични същества, населяващи фентъзи литературата, ще продължават да живеят във въображението, насърчавайки находчивостта и изобретателността.

В утопии или дистопии измислените светове и ситуации развиват човешкото мислене извън рамките на обичайното. Помагат за по-доброто разбиране на политическите процеси, за това какво е важно за обществото и какви са взаимоотношенията между хората в различни политически системи. Сценариите за бъдещето способстват предвидимостта какви ще бъдат последствията от определени политически, икономически, финансови или други решения и действия.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 09:48, 13 апр 23

Колкото и имагинерни да са изводите на автора,тези,които са чели 1984 на Оруел започват да виждат в последните две години,превръщането и в действителност.Последната изтекла информация за дейността на САЩ го доказват.Вече си имаме един реален Биг Брадър,който заедно с така наречените лидери на ЕС се опитват да наложат на целия свят една единствен гледна точка,която устройва само тях.Насилственото ваксиниране на цели нации,махането да се изпраща оръжие за Украйна чрез изнудване,заплашване и тормоз на несъгласните,спирането на тв канали,които биха казали истината,намесата и забраните в спорта,който за радост пръв се осъзна,опитите да се игнорират решенията на националните правителства са си не само Биг Брадър ,а чиста форма на диктатура.За съжаление това няма да им помогне.Света никога повече няма да има едноличен господар.На американците чак сега им светна,че имат срещу себе си противник,който не може да бъде уплашен,не може да бъде купен и най-важното-не може да бъде победен.Иначе оцелелите ще си търсят друга планета да живеят.

2 Анонимен 16:01, 13 апр 23

Бягството от реалността ни помага да си починем от нея и ни дава възможност да я преосмислим. Напълно подкрепям твърдението, че четенето на научна фантастика и фентъзи жанра да способства за по-вярното осмисляне на действителността

3 davidof 20:14, 15 апр 23

Бързо и надеждно безплатно предложение за заем за всички
Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси.
Нашите оферти са на разположение от 5000 евро до сума от 5000000 евро с възможност за връщане с годишен лихвен процент от 2,5%.
Свържете се с нас по имейл за повече подробности.
имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама