Мозъкът не боли. Така ли е, Монти Пайтън?

06:15, 10 апр 23 / Култура Шрифт:

Преди 40 години Монти Пайтън даде своеобразен отговор на въпроса какъв е смисълът на живота и ние все още не можем да се съвземем.

„На Господ са му били нужни шест дни, за да създаде небето и земята, а на Монти Пайтън само 90 минути, за да направи на пух и прах всичко това.“

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ettore Ferrari 

С тези думи преди 40 години е бил анонсиран шедьовърът „Смисълът на живота според Монти Пайтън“ на известната английска комедийна група. На последното си официално събиране шесторката, в първоначалния си състав,  решава да направи филм, в който да потърси отговор на най-съществените, засягащи човека теми. В основата на това решение заляга концепцията за човешкия живот от люлката до гроба, при което акцентът се поставя върху най-важното.

За тях „Смисълът на живота според Монти Пайтън“  е филм с най-голям дотогава бюджет, което и не е кой знае какъв успех, тъй като предишните им филми „Животът на Брайън“ и „Свещеният граал“ са били заснети с много малко пари. Носят се слухове, че „Пинк Флойд“ и „Бийтълс“ са спасили тези филми в последния момент.

При заснемането на „Смисълът на живота според Монти Пайтън“ подобна помощ не е била необходима, екипът дори се радвал на възможността да отделя по няколко дни за снимането на само един скеч, което при предишните филми било немислимо. Бюджетът възлизал на около 10 милиона долара и това им дало възможност да създадат няколко музикални изпълнения с нужната хореография и значително по-добра продукция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Koen Van Weel

Скечовете са запазена марка на бандата на Монти Пайтън и благодарение на това зрителят можа да види как католическо семейство продава децата си, защото няма средства да ги издържа, или човек, който става донор на черен дроб, макар и да не е умрял, видян бе и ужасно дебел, поканен на вечеря мъж, както и сексуалното образование на младежи в интернат, което се разиграва пред очите им.

Това са така наречените  нормални скечове, има и “по-странни”, но те трудно биха могли да бъдат преразказани. Много от заснетите материали така и не завършили във филма, тъй като имал ограничено времетраене. Предполагали са, че ще могат да ги вмъкнат в някоя друга продукция, но това така и не се случило. Един член на екипа се разболял от рак и починал през 1989 г.  След неговата смърт членовете на групата продължили да се събират само по повод на годишнини, за някои по-леки програми или “one time only” събития, но не заснели повече нито един филм или сериал.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Daniel Leal Olivas 

Филмът „Смисълът на живота според Монти Пайтън“ станал голям хит и дори през 1983 година спечелил специалната награда на журито в Кан. Куентин Тарантино, известен със сцените на насилие във филмите си, казал, че един-единствен път в живота си отместил поглед от екрана точно по време на този филм, когато невероятно дебелият герой, превъплъщение на актьора Тери Джоунс, повърнал хектолитри храна в една сцена. Заснетите скечове звучат като присмех, без да дадат пряк отговор на въпроса - какъв е смисълът на живота, а накрая Майкъл Пейлин в ролята на коментатор съобщава в камерата какъв трябва да е истинският смисъл на живота . „Опитайте се да бъдете любезни с хората, избягвайте мазната храна, четете от време навреме по някоя хубава книга, разхождайте се малко и се старайте да живеете в мир и хармония с хората от различни религии и нации.“

Изглежда сякаш са решили всичко да завърши по изискан и културен начин, и точно в този момент решават  да ни поканят да разгледаме галерията от пениси с различна големина, защото народът желае именно това – провокации и мръсотия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Koen Van Weel

Гледано от днешна перспектива, този филм, макар и смешен, в много отношения е истински мрачен. Трябва да се подчертае, че нищо под пластовете от абсурди и безсмислици в тази лента не е лишено от истина, а от момента на представянето й до днес светът е станал още по-грозно място за живеене.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Краси 23:53, 11 апр 23

Велики са...

2 Geri 07:55, 13 апр 23

Боли, боли мозъкът...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама