Ролята на F-16

18:05, 29 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Дългоочакваните изтребители F-16 ще летят в Украйна до седмици. Украински и западни експерти обаче предупреждават, че изтребителите, които до скоро бяха разглеждани от Киев като възможност за постигане на преимущество, надали ще окажат незабавно въздействие върху хода на войната.

Междувременно Русия продължава да се движи напред. Бавно, но последователно.

В момента на бойното поле има твърде малко украински самолети и твърде много противовъздушна отбрана, която може да ги свали.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Това означава, че първите F-16 вероятно ще послужат единствено за отбрана на Украйна - сваляне на въздушни цели като ракети, дронове и самолети. Вместо за нанасяне на директни удари по руски сухопътни сили или други военни средства близо до фронта.

През изминалите месеци Белгия, Дания, Холандия и Норвегия обещаха да предоставят на Украйна общо 80 бройки F-16. Но повечето от тях няма да пристигнат с години. Същевременно Съединените щати, които миналото лято също одобриха прехвърляне на самолети, от съюзниците в НАТО, все още не са предоставили нито една машина.

Американските длъжностни лица отказват да посочат точно колко самолета трябва да получи Киев през 2024 г. Освен това, до края на лятото, само шестима пилоти ще могат да завършат обучение за управление на F-16. Понеже програмата има ограничени места.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ROBERT GHEMENT 

Защо ни е важно?

Ограничената роля на произведените в САЩ самолети подчертава задълбочаващия се разлом между Киев и неговите западни поддръжници.

Американските  служители отдавна обясняват, че е малко вероятно F-16 да дадат на Украйна решаващо предимство, заради силната ПВО на Русия. На което украинските официални лица продължават да отговарят с познатия рефрен: „Западът е доставя твърде малко и твърде късно“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHRIS KLEPONIS

Да, необходимите военни средства нерядко пристигат, когато оперативните нужди вече са се променили. Но през изминалите месеци изтребителите F-16 се превърнаха в мощен психологически и морален стимул за украинците. Както и във възпиращо средство за руските наборници.

Макар че обстоятелствата отново се променят.

Защото въпреки че F-16 представлява иновативна технология, в сравнение със съществуващите изтребители на Украйна, той си остава изтребител от по-старо поколение. Особено сравнено с модерните ВВС на Русия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GRZEGORZ MICHALOWSKI

А и предвид спецификите на фронта в Украйна, способностите на F-16  да обезврежда вражески самолети и да нанася удари по наземни позиции няма да могат да бъдат използвани в пълния им капацитет.

Проблемите с усвояването на американските изтребители са показателни за сгрешената логика на военната подкрепа в един динамичен конфликт. Необходим е общ модел на предоставяне на западна помощ на Украйна.

И докато за Западът доставката на F-16 си остава намерение за благородна помощ, то за украинците изтребителите продължават да са жизненоважен ресурс.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/PRESS SERVICE OF 24 MECHANIZED BRIGADE

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 03:40, 02 авг 24

Ще пуснат 3-4 самолета в боя.Другите ще ги продадат и ще си накупуват скъпи коли.Нагла и крадлива украинска сган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама