Дилемата на САЩ

07:35, 21 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел, опитвайки се за пореден път да посредничи за прекратяване на огъня в Газа. Деветото му посещение в региона от началото на войната идва дни след като САЩ представиха модифицирано предложение, балансиращо дългогодишните различия между страните.

След подновяване на разговорите в Доха, високопоставени американски служители определят мисията на държавния секретар като "критичен момент". Но този оптимизъм не се споделя от израелското ръководство. Нито от Хамас, който определя намеците за напредък като "илюзия".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHAIM TZACH

"Има неща, за които можем да бъдем гъвкави и неща, за които не можем да бъдем гъвкави", заявява израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Знаем много добре как да правим разлика между двете", добави той, като каза, че настоява за спазване на определени принципи, които смята, че са екзистенциални за сигурността на Израел.

Същевременно администрацията на президента Байдън обвързва усилията за прекратяване на огъня в Газа с иранската заплаха за отмъщение към Израел. Причина са последователните убийства на високопоставени фигури от Хизбула, извършени от израелските служби в края на месец юли.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YAHYA ARHAB

Джо Байдън потвърди, че една от причините отново да изпрати Блинкен в Израел е за да "подчертае, че с помощта на сделката за всеобхватно прекратяване на огъня", възможностите за подкопаване на мирния процес от външни сили ще бъдат максимално ограничени.

Това е извън продължаващите "интензивни усилия" за сключване на сделка.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JIM LO SCALZO

Многократните посещения на американския държавен секретар в региона, доказват сериозните усилия, които полага администрацията на Байдън за деескалация на конфликта в Газа.

За САЩ една продължителна война ще бъде изключително проблематична.

Първо, това ще дестабилизира техен ключов съюзник в региона. Ще предизвика и допълнителни хуманитарни кризи. Те също ще подкопаят глобалната подкрепа за Израел.

Второ, САЩ са искрено заинтересовани от поддържане на регионална стабилност в Близкия Изток. Защото влиянието на Иран продължава да расте. Пряко, чрез директна подкрепа за Хамас и Хизбула. И косвено, през съюзите на Техеран с други антиизраелски настроени държави.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NAAMA GRYNBAUM

Но въпреки опитите на Вашингтон да противодейства на разрастващия се хаос, ръководствата на Израел и Хамас са далеко от приемане на американската визия за мир. И нямат намерение да се откажат от идеологическа борба, която водят с Израел.

В същото време Тел Авив не спира да поставя червени линии пред мирните преговори, прикривайки се зад кухи формулировки като "сигурността на страната" и "интересите на властта". Защото войната и представата за екзистенциална заплаха, надвиснала над Израел, са спасителен пояс за Нетаняху.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ABIR SULTAN

Просто казано, докато Израел продължава да воюва, правителството ще продължава да управлява. А в момента, в който дойде мирът, ще се дойдат и протестите копнеещи свалянето на Нетаняху.

В същото време невинните жертви в Газа подминаха 40 000, като почти половината са деца. Палестинските територии са Израелски. А заложниците, единственото нещо, което интересува обикновения израелтянин, не са си у дома.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HAITHAM IMAD

Пресечната точка на тези два сложни императива – дипломатическите цели на САЩ и борбата на Нетаняху за политическо оцеляване, създава сложна и нестабилна ситуация. Тя носи огромен риск за регионалната стабилност. И въпреки добрите намерения, докато Вашингтон продължава с опитите да доминира в дипломатическия триъгълник САЩ-Израел-Иран, ескалацията на напрежение няма алтернатива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама