Ще катастрофира ли и Лаура Кьовеши на „Графа“

07:17, 02 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Да, разследванията на Европейската прокуратура логично стигнаха и до ремонта на улица „Граф Игнатиев“

Като всеки голям град и нашата столица има своите предимства и недостатъци. Покрай тях сераждат т.нар. болни теми. В случая такава е ремонтът на улица „Граф Игнатиев“, за който мненията и позициите са много повече от самата ремонтна дейност.

Но докато софиянците единствено се надяваха Столичната община да предприеме рационални действия по казуса, не някой друг, а самата Европейска прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, се зае със случая.

С цел проверка на начина на изразходване на европейските средства и качеството на ремонта от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е поискана цялата налична документация във връзка с разследването, проведено от ведомството.

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Откъде обаче тръгна всичко?

През 2018 година фирмата „Джи Пи Груп“ печели обществената поръчка. След което, в продължение на повече от година, до месец май 2019, цялата улица беше блокирана и опасана със заграждения. А когато най-накрая обектът беше ''завършен'', се оказа, че е необходимо да се направи ремонт на ремонта. После се изредиха още два. Проблеми в начина, по койтоб е извършен ремонтът на улица „Граф Игнатиев“ първоначално откри българската прокуратура. Така след проведено разследване тогавашният зам.-кмет на София Евгени Крусев е обвинен в длъжностно престъпление поради облагодетелстване на фирмата изпълнител на ремонта. Случаят, разбира се, приключва с оправдаване на обвиняемия.

Днес, след цялата пушилка около "Графа", корекциите, направата и усвояването на пространството продължават да търпят критика. Защото районът е любим на софиянци и е изключително благодатен за това да бъде развит в културно и търговско отношение.

Без да броим, че една добре развита инфраструктурата, около знаковата улица, би благоприятствала за облика на София като европейска столица. За жалост, всичко това си остава урбанистичен блян. 

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Защо ни е важно?

Намесата на Европейската прокуратура за пореден път показва няколко стари язви в управлението на столицата. За да достигне разследването до случай от такова ниво, това означава, че злоупотребата, която е извършена, е много по-голяма, отколкото изглежда. Самото споменаване на името Кьовеши веднага подсеща за думата ,,корупция“. Този казус е поредният  ''добър'' пример за това как проблемът с облагодетелстването за сметка на средния данъкоплатец се разпростира по всички етажи на властта, а рефлексията може да дойде отвсякъде.

В случая под прожекторите на Европа е "само" улица „Граф Игнатиев“, което на фона на къде-къде по-грандиозни корупционни скандали, може да изглежда като нещо несъществено. Но е достатъчно показателно за неспособността ни сами да разрешаваме проблемите си. Дори и тези, касаещи ремонтната дейност на една ключова, но миниатюрна част от нашия град.

Дали и този път ще проспим урока, който Европейската прокуратура ни дава, зависи само от нас!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Христо Проданов 06:59, 15 мар 23

Само не разбирам защо допускаме Европейската прокуратурата да се намесва толкова в страната ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама