Крави за разплод

07:30, 12 окт 24 / Свят Шрифт:

През последните месеци руското правителство удвои бонусите за военнослужещите на договор и покри ефира, социалните медии и улиците на градовете с реклами за набиране на наборници. Въведе и нов закон, който позволява на заподозрените в престъпления да избегнат съдебен процес, стига да се съгласят да отидат на фронта.

В същото време Владимир Путин постанови, че увеличаването на раждаемостта е национален приоритет. Като миналата седмица новата президентска визия навлезе в още по-репресивна фаза. Въведен бе законопроект, който забранява всякакво застъпничество за живот без деца.

Това, което Кремъл иска от руснаците се свежда до две неща - мъжете трябва да влязат в армията, а жените трябва да раждат повече деца.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MAXIM SHIPENKOV

Двете кампании са отделни, но във военновременна Русия те на практика са страни на една и съща монета. Кремъл все по-агресивно се опитва да привлече обикновените руснаци към идеята за прекрояване на страната. Целта - постигане надмощие над Запада.

В краткосрочен план армията на Путин се нуждае от повече войници. По западни оценки, той понася приблизително 1000 жертви на ден. А според мнението на самия руски президент, в дългосрочен план, страната се нуждае от повече хора. За да укрепи изтощената си икономика и да намали зависимостта от имиграцията.

Като това, разбира се ще осигури човешки резерв за бъдещи войни. Защото човешкото тяло вече е благо и обществена необходимост!

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MAXIM SHIPENKOV

Икономисти и демографи отдавна предупреждават, че намаляващото население ще се превърне в сериозно предизвикателство за Русия. Заради срива в раждаемостта. Нормално, предвид хаоса и бедността, съпътстващи падането на Съветския съюз. В резултат, едно поколение по-късно, в страната има много по-малко жени в детеродна възраст.

Бидейки наясно със статистиките, Путин отдавна говори за необходимостта от решаване на проблема. Но след нахлуването му в Украйна и особено през последната година, казусът се превръна в идея фикс.

"Необходимо е да се погрижим за населението, да увеличим раждаемостта", каза руският президент. "Да стане модерно да имаш много деца. Както беше в миналото на Русия. По седем, девет, десет души в семейство".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SERGEI ILNITSKY

По принцип, правителствени мерки за увеличаване на населението не са необичайни в свят, в който много страни отчитат намаляваща раждаемост. Коефициентът на раждаемост в Русия е сходен този в европейските държави. Като Португалия и Гърция например.

Но руските официални лица все повече обвързват своите "демографски" усилия с визията за една Русия, която е бастион на консерватизма.

Някои дори призовават за "Специална демографска операция" относно раждаемостта. Което силно напомня за евфемизма "Специална военна операция", покрай нахлуването на Кремъл в Украйна.

Стремежът да се набират повече мъже в армията и да се насърчават жените да имат повече деца, е следствие на милитаризацията в Русия. Ролите се разграничават рязко, подчинявайки се предимно на традиционните полови норми.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SERGEI ILNITSKY

Тази политика сигнализира за отчаянието на Кремъл покрай числеността на войските. Но разкрива и мащаба на моралните и етични компромиси, които държавата е готова да направи, за да поддържа военната си машина.

Руската армия отдавна се е превърнала в средство за "прочистване" на обществото от престъпни елементи. Което осигурява постоянен поток от войници за фронтовите линии. А репродуктивните способности на жените са редови ресурс за постигане на изкривени национални цели.

Нарастването на населението е оръжие за глобална борба, толкова важно за бъдещото господство на Русия, колкото танковете и ракетите. Идеята, че създаването на повече деца не означава само семейна или лична реализация, но и принос за оцеляване на нацията и бъдещо надмощие, се използва като агитация за обединяване на руския народ. И опит за създаване на споделено чувство за цел. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YURI KOCHETKOV

В желанието си за демографско инженерство и милитаризация, Кремъл неизбежно се сблъсква с обективни пречки. От икономически затруднения, до открита обществена съпротива. Макар консервативните селски райони да са благосклонни към мирогледа на Путин, в градските центрове остават скептични към неговите въжделения.

Там западните ценности, тези на индивидуализма и личната свобода, продължават да бъдат на дневен ред за руснаците.

В крайна сметка, визията на Путин за възраждаща се Русия разчита в огромна степен на човешкия ресурс. Но възможностите на Кремъл да я материализират далеч не опират до декрети и политики. Защото животът следва своите закони. И те никога са се съобразявали с грандоманските намерения на управниците.

Исторически факт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SERGEI ILNITSKY

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама